Foto: DELFI Aculiecinieks

Latvijas Institūta (LI) un televīzijas kanāla "History" kopīgi rīkotajā iedzīvotāju aptaujā, kurā piedalījās teju 5000 balsotāju, visvairāk balsu saņēmuši un tādejādi par Latvijas izcilākajām personībām atzīti komponists Raimonds Pauls, māksliniece Džemma Skulme un dzejniece Māra Zālīte, informēja organizatoru pārstāve Tija Ezeriņa.

No100 aptaujā iekļautajiem pretendentiem par izcilākajām personībām tika atzīti arī akadēmiķis Jānis Stradiņš, bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, teātra režisors Alvis Hermanis, kinorežisors Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, bijušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe, kā arī kultūras mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Laikā no 30.jūnija līdz 16.jūlijam ikviens interesents varēja balsot aptaujā "Kuras ir Latvijas mūsdienu izcilākās personības, kas veido nākotnes vēsturi?", izvēloties savus favorītus zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā.

Raimonds Pauls pauda pateicību aptaujas organizatoriem un visiem, kas par viņu balsoja. "Esmu gandarīts, ka Latvijā cilvēkiem joprojām interesē mana daiļrade," viņš teica.

"Esmu ļoti pagodināts, ka Latvijas ļaudis ir mani izvēlējušies par vienu no desmit izcilākajām personībām. Taču sevišķi iepriecina, ka zinātnei, kas Latvijā ir nepietiekami novērtēta nozare, aptaujā bija atvēlēta atsevišķa nominācija - tas ļāva cilvēkiem apjaust, cik daudz izcilu zinātnieku ir mūsu mazajā valstī," pēc balvas saņemšanas sacīja akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Savukārt māksliniece Džemma Skulme minēja, ka Latvijā ir ļoti daudz izcilu cilvēku, kas būtu pelnījuši atzinību. "Klausoties radio vai skatoties televīziju, es uzzinu par daudziem brīnišķīgiem Latvijas cilvēkiem. Es priecājos par ikvienu, kas manī izraisa apbrīnu un vieš optimismu, jo īpaši par tiem, kam bijusi drosme, uzdrīkstēšanās ķerties pie uzņēmējdarbības," atzina tautā mīlētā gleznotāja, kas bija nozīmīga kultūras dzīves veidotāja padomju laikā un aktīvi veicināja Trešās atmodas kustību.

100 personību saraksts tapa, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā. Aptaujas rezultāti par 60% bija atkarīgi no balsotāju izvēles, bet atlikušie 40% - no žūrijas.

LI dibināts 1998.gada 29.septembrī nolūkā veicināt Latvijas pozitīvu starptautisku atpazīstamību, veidojot konkurētspējīgu valsts identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!