Foto: Publicitātes attēli
Saeimas ceturtdien atbalstīja lēmumu pagarināt Latvijas karavīru mandātu misijā Afganistānā līdz nākamā gada 13.oktobrim.

Par lēmuma projektu nobalsoja 63 deputāti no koalīciju pārstāvošajiem spēkiem, kā arī Zaļo un Zemnieku savienība. Neviens deputāts nebija pret un neatturējās, bet visa "Saskaņas centra" frakcija balsojumā nepiedalījās.

Līdz šim bija noteikts, ka Latvijas Nacionālo bruņoto spēki (NBS) Ziemeļatlantijas organizācijas vadītājā starptautiskajā operācijā Afganistānā piedalās līdz šā gada beigām. Lai pagarinātu misijas mandāta termiņu atbilstoši ANO Drošības padomē noteiktajam laikam - 2012.gada 13.oktobrim – bija nepieciešams Saeimas lēmums.

NBS dalībai misijā starptautiskajai operācijai Aizsardzības ministrijas budžetā nākamgad paredzēti 12,11 miljoni latu.

Informācija Nacionālo bruņoto spēku mājaslapā liecina, ka 2002.gada februārī ANO mandāta ietvaros Afganistānas teritorijā tika izvērsti Starptautiskie drošības atbalsta spēki. Par pirmo vadošo valsti kļuva Lielbritānija, kuru pēc 6 mēnešiem nomainīja Turcija. 2003.gada februārī ISAF vadību uzņēmās Nīderlande un Vācija, piedāvājot arī Latvijai apsvērt iespēju iekļaut savus karavīrus ISAF sastāvā. Saeima šādam priekšlikumam piekrita un 2003.gada februāra beigās uz Afganistānu devās Nacionālo bruņoto spēku mediķu vienība 8 karavīru (2 ārsti, 4 feldšeri un 2 autovadītāji-sanitāri) sastāvā. Vienība tika iekļauta Nīderlandes bruņoto spēku hospitāļa sastāvā, kura dislokācijas vieta bija Kabulas starptautiskā lidosta.

No 2003.gada augusta starptautiskās operācijas vadību ir pārņēmusi NATO, bet Nacionālo bruņoto spēku Mediķu vienība tika iekļauta Vācijas bruņoto spēku hospitāļa sastāvā ar iepriekš minētajiem uzdevumiem. Papildus uz Afganistānu dienesta pienākumu pildīšanai nosūtīts civilmilitārās sadarbības virsnieks, kura pienākums ir nodrošināt ISAF sadarbību ar vietējām varas institūcijām un Afganistānas teritorijā esošajām starptautiskajām organizācijām.

2004.gada februārī papildus esošajam Latvijas kontingentam uz Kabulas starptautiskās lidostas apgādes vienību tika nosūtīti divi mūsu bruņoto spēku autovadītāji. Pamatojoties uz Latvijas iesaistīšanos pretterorisma operācijā Irākā, 2003.gada beigās dalībai operācija tika nosūtīta Latvijas kontingents (Kājnieku rota un nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība un štābu karavīri), kura sastāvā atradās mediķu vienība.

2005.gada vidū tika pieņemts lēmums atbalstīt NATO plānu sniegt atbalstu Afganistānas valdībai lai nodrošinot stabilitāti visā Afganistānas teritorijā. Visā Afganistānā tiek veidotas Provinču atjaunošanas vienības, kuru uzdevums ir sniegtu atbalstu Afganistānas pašvaldībām reģionos. Latvija pieņēma lēmumu iesaistīties Norvēģijas vadītajā Maimanas provinču atjaunošanas vienībā Afganistānas ziemeļos, Farjabas provincē.

2006.gada sākumā Latvijas kontingents tika pārdislocēts uz ISAF vadīto Ziemeļu Reģionālo pavēlniecību. Līdz 2007.gada jūnijam ISAF Latvijas kontingenta sastāvā uzdevumus veica 35 karavīri. 2007.gada jūniju Latvija pārņem no norvēģiem visu savas apsardzes vadu palielinot Latvijas kontingentu līdz 72 karavīriem, vēlāk – līdz 99 karavīriem. 2008.gadā uz Afganistānu tika nosūtīta jauna, padomdevēju un operacionālās apmācības vienība 30 Latvijas un 16 ASV karavīru sastāvā, kas darbos Nangarharas provincē, Afganistānas ziemeļaustrumos. 2009.gada maijā Afganistānā atradās 162 karavīri; 1 tulks; 2 Iekšlietu ministrijas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!