Foto: LETA

Informācija par to, ka bāzē Irākā, kurā atrodas seši Latvijas karavīri, tiks veikts uzbrukums, tika saņemts savlaicīgi - karavīri ir drošībā, trešdien raidījumam "Rīta Panorāma" apliecināja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Galkins raidījumam atzina, ka karavīri jau iepriekš bija informēti par tuvojošos uzbrukumu, viņiem bija laiks veikt sagatavošanās darbus. Latvijas karavīri uzbrukumā nav cietuši un ir drošībā.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) raidījumā norādīja, ka Latvijas karavīri Irākā atrodas pēc Irākas valdības uzaicinājuma piedalīties cīņā pret "Daesh". Ja Irākas uzaicinājums nemainās, tad Latvijas karavīri tur turpinātu savu misiju, savukārt, ja Irākas valdība pievienosies parlamenta rezolūcijai, ar kuru aicināts no valsts izvest NATO karavīrus, tad Latvija pametīs šo valsti, pauda Kariņš.

Viņš norādīja, ka pašlaik drošības situācija Irākā ir "uz jautājuma zīmes", neviens nezinot, kā tā attīstīsies, attiecīgi arī viņš neņemoties spriest, vai varētu mainīties Irākas valdības nostāja pret ārvalstu karavīriem šajā valstī.

Iepriekš vēstīts, ka ņemot vērā situācijas saasināšanos Irākā, Latvijas karavīri kopā ar pārējām koalīcijas dalībvalstīm ir pārstājuši veikt Irākas drošības spēku apmācības.

Vēstīts, ka otrdien valdībā bija jālemj vai atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret "Daesh" Irākā. Šis darbakārtības jautājums pārcelts uz nākamo nedēļu, jo "Latvijā neatrodas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP)". Kariņš raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka tā ir problēma, ka Latvijas valdībai lēmums šajā jautājumā jāpieņem drošības saspīlējuma apstākļos.

Jau vēstīts, ka Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!