Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ņemot vērā situācijas saasināšanos Irākā, arī Latvijas karavīri kopā ar pārējām koalīcijas dalībvalstīm ir pārstājuši veikt Irākas drošības spēku apmācības, pastāstīja Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Tuvākajā laikā plānotas trīs Baltijas valstu, Dānijas un ASV konsultācijas par tālāko dalību starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" (Islāma valsts) Irākā. Latvijas AM cieši sadarbojas ar ASV partneriem aktuālākās informācijas apmaiņā, piebilda Galkins.

Ministrijas pārstāvis atzina, ka Latvijas valdība otrdien, 7. janvārī, tomēr vēl nelems, vai atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret "Daesh" Irākā. Šis darbakārtības jautājums pārcelts uz nākamo nedēļu, jo "Latvijā neatrodas aizsardzības ministrs Artis Pabriks". Pēc valdības lēmuma gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka ar Irākas drošības spēku apmācību nodarbojas seši Latvijas karavīri.

2014. gadā Irākas valdība izplatīja aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu teroristiskās organizācijas "Daesh" apkarošanai. Reaģējot uz Irākas aicinājumu, ar ASV iniciatīvu tika izveidota Starptautiskā koalīcijas militārā operācija "Inherent Resolve", kas sniedz atbalstu gan kaujas triecienos, gan arī vietējo drošības spēku apmācībā.

2015. gadā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā ANO dalībvalstis tiek aicinātas spert visus nepieciešamos soļus, lai pastiprinātu un koordinētu centienus teritorijās, kas atrodas "Daesh" kontrolē Sīrijā un Irākā, lai novērstu un apturētu teroraktus.

Kopš 2014. gada novembra Latvija politiski ir pievienojusies Starptautiskajai koalīcijai un paudusi atbalstu koalīcijas darbībām. Saņemts arī Irākas valdības apstiprinājums, ka Irākas valdība atbalsta Latvijas militāro instruktoru iesaisti Irākas drošības spēku apmācībā.

Latvijas Saeima ar 2016. gada 14. janvāra lēmumu nosūtīja NBS karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju Irākas militāro spēku apmācībai uz laiku līdz 2018. gada 1. februārim. Vēlāk termiņš pagarināts līdz 2020. gada 1. februārim.

Latvija ar savu instruktoru kontingentu īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes.

Vēl pirms uzbrukuma ASV vēstniecībai Irākā un Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas, Latvijas AM lēmuma projekta anotācijā par dalības termiņa pagarināšanu bija ierakstījusi, ka AM izskata iespēju un plāno Latvijas kontingentu Irākā palielināt līdz 30 instruktoriem.

Pagājušajā piektdienā ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi, savukārt Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!