No 9.septembra līdz 23.septembrim 39 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri piedalīsies starptautiskajās apmācībās "Rescuer/Medceur 2005", kas šogad notiek Gruzijā - Tbilisi un Batumi, aģentūru LETA informēja NBS Preses un informācijas daļas preses virsniece Agnija Štrausa.
Apmācības notiek saskaņā ar programmu "Partnerattiecības mieram". Mērķis ir pilnveidot valstu bruņoto spēku sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām dažādu krīzes situāciju likvidēšanā.

Štrausa pastāstīja, ka apmācību dalībnieki attīstīs sadarbību pretterorisma, meklēšanas un glābšanas, terorisma seku likvidācijas un militārās medicīnas jomā.

Mācībās piedalīsies karavīri un civilpersonas no 16 valstīm - Albānijas, Armēnijas, ASV, Bulgārijas, Horvātijas Igaunijas, Kazahijas, Kirgīzijas, Latvijas, Lietuvas, Maķedonijas, Moldovas, Rumānijas, Slovākijas, Ukrainas, un Gruzijas. Latviju apmācībās pārstāvēs trīs štāba virsnieki, 23 militārie mediķi, kā arī 13 militārie ūdenslīdēji.

Militāro mediķu uzdevums būs saskaņā ar plānu sniegt medicīnisko palīdzību civiliedzīvotājiem, tādēļ līdzi tiek ņemts ekipējums - Bataljona lauka medicīniskais punkts, kas sastāv no četrām apsildāmām teltīm, kur iespējams sniegt pirmo medicīnisko palīdzību, kā arī nepieciešamības gadījumā izguldīt līdz 20 pacientu.

Militārie ūdenslīdēji piedalīsies uzdevumu izpildē Melnās jūras piekrastē, veicot zemūdens atmīnēšanu. Mācību laikā NBS zemūdens nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālisti sniegs konsultācijas un apmācīs arī Ukrainas Bruņoto spēku karavīrus. Ukraina izrādījusi interesi par šādiem treniņiem, jo mūsu ekipējums un aprīkojums zemūdens darbiem ir modernāks par Ukrainas Bruņoto spēku rīcībā esošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!