Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neraugoties uz to, ka NATO apturējusi Irākas drošības spēku apmācības, visi seši Latvijas karavīri turpina savu misiju Irākā, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze.

Viņa skaidroja, ka Latvijas karavīri neietilpst NATO vadītajā apmācību misijā, kuras aktivitātes tika apturētas, bet gan ASV vadītajā drošības uzturēšanas misijā Dānijas kontingenta sastāvā, un šī misija aizvien turpinās.

Pagaidām AM rīcībā nav informācijas, ka ASV vadīto drošības uzturēšanas misiju Irākā būtu plānots pārtraukt, norādīja Gnēze.

Jau ziņots, ka sestdien NATO apturēja Irākas drošības spēku apmācības. NATO misija Irākā, kurā piedalās vairāki simti karavīru, apmāca Irākas karavīrus, atsaucoties Irākas valdības aicinājumam, lai nepieļautu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atgriešanos. Alianses pārstāvis sakariem ar presi Dilans Vaits norādīja, ka NATO misija tiek turpināta, bet apmācību aktivitātes šobrīd ir apturētas.

AM pārstāvis Kaspars Galkins sestdien norādīja - ņemot vērā, ka Latvijas karavīru apmācības grupa Irākā atrodas Dānijas kontingenta sastāvā, tad Latvijai jāseko tam, kādi būs Dānijas lēmumi attiecībā uz turpmāko dalību misijā.

Viņš atgādināja, ka nākamnedēļ valdība lems, vai Latvijas karavīriem turpināt dalību misijā Irākā. Pēc tam galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai. AM patlaban iestājas par to, ka dalība ir jāturpina, atkārtoti uzsvēra Galkins.

Irākā sestdien divas raķetes trāpījušas Al Baladas gaisa spēku bāzē, kur ir izvietoti ASV karavīri, bet stingri apsargātajā Bagdādes Zaļajā zonā, kur atrodas valdības iestādes un vēstniecības, tai skaitā arī ASV vēstniecība, trāpījuši divi mīnmetēju šāviņi, pavēstīja avoti drošības struktūrās.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps svētdien paziņoja, ka ASV ir gatavas dot triecienu 52 mērķiem Irānā, ja Irāna uzbruks ASV objektiem vai pilsoņiem, atmaksājot par ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu.

Piektdien ASV raķešu triecienā triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!