Nacionālo bruņoto spēku (NBS) 11 karavīru iesaistīšanās starptautisko miera uzturētāju spēkos Kosovā šogad izmaksās 1,2 miljonus latu, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) informācija.
Ministru kabinets rīt plāno apstiprināt Latvijas, Zviedrijas, Īrijas, Čehijas, Slovākijas un Somijas aizsardzības resoru saprašanās memorandu par dalību Kosovas spēku daudznacionālajā brigādē "Centrs".

Memorands paredz, ka Latvijas bruņotie spēki šogad šajā operācijā iesaistīs 11 karavīrus, kas pildīs dienesta pienākumus brigādes štābā, militārās policijas vienībā un nodrošinājuma rotā.

Līdzekļi misijai Kosovā ir ieplānoti AM šā gada budžetā, un papildus finanšu līdzekļi nav nepieciešami.

Saprašanās memorands nosaka to parakstījušo valstu militārās sadarbības vispārējos un praktiskos ietvarus, militāro sadarbības programmu īstenošanas principus, regulē jurisdikcijas un finanšu noteikumus, kā arī savstarpējo atbalstu un klasificētās informācijas, ar ko ministrijas apmainās memoranda ietvaros, aizsardzību.

Kā ziņots, Latvijas NBS starptautiskajā operācijā (KFOR) Kosovā piedalās saskaņā ar Saeimas 1999.gada 8.jūlija lēmumu. Dalību šajā misijā Latvija uzsāka 2000.gadā.

KFOR misijas mērķi ir izveidot un uzturēt Kosovā drošu vidi, tajā skaitā nodrošināt sabiedrisko kārtību, sekot līdzi tam, lai tiktu ievērotas vienošanās, kas noslēgtas izbeidzot konfliktu, un nepieciešamības gadījumā veicināt to ievērošanu, kā arī sniegt atbalstu ANO misijai Kosovā.

Misijā piedalās karavīri no 30 valstīm. Latvijas kontingents darbojas Prištinā daudznacionālās brigādes "Centrs" sastāvā. Patlaban misijā atrodas 12 Latvijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!