Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapu konference pirmdien, 21. decembrī, nākusi klajā ar publisku vēstuli Tukuma Romas katoļu draudzes prāvestam un portāla "www.civitas.lv" redaktoram priesterim Aleksandram Stepanovam, aicinot viņu pārtraukt izplatīt un pārpublicēt pret Romas katoļu Baznīcas augstāko virsganu – pāvestu Francisku – vērstus apvainojumus.

Bīskapi norādījuši, ka ar iepriekšminētā portāla un Tukuma draudzes mājas lapas saturu sociālajā tīklā "Facebook" "tiek sētas šaubas ticīgajos un diskreditēts baznīcas maģistērija kalpojums. Tendenciozi izvēloties un pārpublicējot pret pāvestu vērstus opozīcijas viedokļus, tiek šķelta Baznīcas vienība un sēts apjukums ticīgajos", teikts vēstulē, kas publiskota Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes portālā "katolis.lv".

"Kā portāla atbildīgais – priesteris un teologs – Jūs vēršaties pret pāvesta Franciska kalpojumu, viņa sūtību un lomu Romas katoļu baznīcā. Portāla "www.civitas.lv" un Jūsu vadītās draudzes "Facebook" mājas lapas kā publiski pieejama medija saturs ir nonācis pretrunā ar Ticības doktrīnas kongregācijas instrukcijas Par teologa aicinājumu baznīcā [..] prasībām", teikts bīskapu vēstulē.

"Jūsu pārziņā esošie mediju instrumenti izsaka šaubas par Baznīcas maģistērija, īpaši par Vatikāna II koncila autoritāti. Portāla "www.civitas.lv" saturs šobrīd ir arī pretrunā ar šī projekta ieceri, tas grauj katolisko ticību un vairs nav saskaņā ar Katoliskās baznīcas mācību," raksta bīskapi.

Lai gan Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapu konference savus paziņojumus mēdz publiskot, bīskapi līdz šim nebija publiski vērsušies pret pašu vadītās baznīcas garīdznieku. Vēstulē Stepanovam tiek atgādināts, ka pāvestam "ir augstākā, pilnīga, tieša un vispārēja vara dvēseļu aprūpē" un "tikai kopībā ar apustuļa Pētera pēcteci – pāvestu Francisku – var nodrošināt garīgi veselīgu un pastorāli auglīgu kalpojumu" katoļu baznīcā.

Kā pārliecinājās portāls "Delfi", vietnē "civitas.lv" Stepanovs virknē rakstu un video ir minējis virkni argumentu, lai pamatotu un izskaidrotu savu nostāju, kāpēc viņš, lai gan pats arī savulaik izteicis uzaicinājumu pāvestam Franciskam ierasties Latvijā, pārmet pāvestam ķecerību, homoseksuālu savienību, masonu organizāciju atbalstīšanu, kā arī iestājas pret Franciska pāvesta kalpojumu un aicina viņu atkāpties no amata.

Tāpat publikācijās kritizēts Vatikāna II koncils un tajā deklarētās nostādnes katoļticības jautājumos, kas, kā jau iepriekš rakstīts, tiek uzskatīts par pavērsienu nozīmīgos katoliskās baznīcas liturģijas un teoloģiskos jautājumos, kā arī pausta kritika Rīgas arhibīskapam-metropolītam Zbigņevam Stankevičam, pārpublicēti viedokļraksti par Covid-19 saslimšanu izraisošā vīrusa izcelsmi Ķīnā un citi. Tāpat Stepanovs skaidrojis, ar ko saistīta "lielā kritika pret pāvestu Francisku".

Viņš norādījis, ka Francisks ir tieši atbildīgs par daudziem maldiem katoļu baznīcā, kā arī ir saistīts ar kreisiem politiskiem spēkiem. Konstatējot "baznīcas ganu klusēšanu, daudzu gadu garumā" arī viņš vien dažos rakstos centies pievērst uzmanību problēmām, kas ir saistītas ar Franciska pontifikātu, taču šā gada februārī oficiālajā gadagrāmatā "Annuario pontificio" "apzināti pārdefinēti pāvesta tituli" padarot "svētā Pētera pēctecis" un "Kristus vikārs" tikai par vēsturiskiem apzīmējumiem, Stepanovs sapratis, ka "klusēšanas laiks ir beidzies".

Ar portālā publicēto saturu Stepanovs dalījies arī savā "Facebook" kontā. Tāpat viņš rakstiski sniedzis atbildes uz savas diecēzes bīskapa Edvarda Pavlovska jautājumiem saistībā ar vēršanos pret pāvestu un šādas nostājas iemesliem.

Domēna "civitas.lv" turētājs ir nevalstiskā organizācija "Kirijana un Lajana Katolu Laju klubs", pārliecinājās portāls "Delfi". Pēc "Lursoft" datiem šī biedrība 2013. gadā reģistrēta Jelgavā. Organizācija kā darbības mērķus norādījusi "katoļu apoloģētikas interneta portālā izveide un uzturēšana; reliģiskā rakstura informācijas veidošana, apkopošana un izplatīšana, popularizējot Romas Katoļu baznīcas mācību. Diskusijas veidošana par aktuāliem sabiedriskiem procesiem, balstoties uz kristīgām un konservatīvām vērtībām. Informatīva rakstura pasākumu rīkošana par reliģiskiem jautājumiem, stiprinot Latvijas sabiedrībā tādas vērtības kā ģimene, laulība, ticība, godprātība".

"Lursoft" dati liecina, ka biedrības paraksta tiesīgās personas ir Stepanovs, kā arī vēl divas fiziskas personas Marks Jermaks un Viesturs Vizulis.

Ar Stepanovu portālam "Delfi" pagaidām nav izdevies sazināties.

Iepriekš "katolis.lv" publiskoja video, kurā katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats sniedza skaidrojumu paša teiktajam Latvijas Televīzijas veidotajā sižetā, kas bija tapis, atzīmējot viņa 90 gadu jubileju, un kurā bija izskanējis, ka viņam "galvenais" esot nevis tagadējais pāvests Francisks, bet gan pāvests Benedikts XVI. Kā vēstīja "katolis.lv", "šie vārdi daudziem likuši saprast, ka Pujats neatzīstot pāvestu Francisku. Tāpēc kardināls ir sagatavojis video, kurā norāda, ka, iespējams, sižetā viņa teiktie vārdi esot izņemti no konteksta, tāpēc radušies pārpratumi. Pujats norāda, ka viņa "sirds ir cieši saistīta ar Benediktu XVI, kurš man personīgi ir dārgs un svarīgs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!