Foto: EPA/Scanpix/LETA

Atskaņas pašreizējam Krievijas iebrukumam Ukrainā jūtamas arī Latvijas kibertelpā, kur pēdējās dienās novērota īpaši augsta aktivitāte, taču kopumā situācija tiek kontrolēta, žurnālistiem pavēstīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Baiba Kaškina.

Uzbrukumu intensitāte sākusi augt jau kopš janvāra vidus, pēdējās aptuveni nedēļas laikā pieaugot vēl vairāk. Taču patlaban – pēdējo dienu laikā – tā, Kaškinas vārdiem, ir atkal būtiski palielinājusies.

"Droši varam apgalvot, ka mēs neesam galvenais mērķis. Tie uzbrukumi, kas tiek vērsti pret Latviju, nav varbūt paši pārdomātākie vai sarežģītākie. Skaidrs, ka šobrīd galvenais mērķis ir, diemžēl, Ukrainas kibertelpa," skaidroja "Cert.lv" vadītāja.

Uzbrukumu izcelsmes kontekstā iestādes vadītājas vietnieks Vairis Teivāns sacīja, ka vairāki indikatori "norāda uz to, ka uzbrukumu kampaņas ir saistītas ar to pašu uzbrucēju, kas šobrīd veic ofensīvas darbības pret Ukrainu".

Joprojām tiekot novēroti dažādi piekļuves lūgumu uzbrukumi gan valsts sektorā, gan interneta pakalpojumu sniedzēju struktūrās. Izteikti esot arī ievainojamību meklēšanas un paroļu piemeklēšanas uzbrukumi, kamēr vienlaikus novēroti mēģinājumi iekļūt organizāciju tīklos.

"Ir bijuši sekmīgi uzbrukumi, un mums ir jārēķinās, ka būs vēl sekmīgi uzbrukumi. Visticamāk, mēs nevaram droši apgalvot, ka viss ir kārtībā un ar mums nekas nenotiks, taču svarīgākais ir šādus gadījumus pēc iespējas ātrāk pamanīt un adekvāti reaģēt," stāstīja Kaškina.

Uzbrukumi tiek mērķēti pret plašu spektru dažādu struktūru, kā arī indivīdiem, taču beidzamie gan nav primārais fokuss. Uzbrukumi drīzāk esot vērsti pret valsts iestādēm, kas nodrošina kritisko infrastruktūru, un privātā sektora uzņēmumiem, kas veido infrastruktūras dažādām nozarēm.

Pamanīti arī pārtraukumi digitālās televīzijas pakalpojumu sniedzēju darbā. Ņemot vērā, ka tie bijuši vienlaicīgi, "Cert.lv" ir pamats tos saskatīt kā saistāmus ar uzbrukumiem kibertelpā.

Iestādes vadītāja arī pauda nostāju, ka būtu jāaicina visus Latvijas lietotājus visur, kur vien iespējams, izmantot divu faktoru autentifikācijas sistēmu. Tas attiecināms gan uz sociālajiem tīkliem, e-pastiem, gan arī jebkurām citām sistēmām.

Šobrīd dezinformācija un viltus ziņas kibertelpā, Kaškinas vārdiem, "ir izplatījušās kā ugunsgrēks", tādēļ nevajadzētu ticēt pilnīgi visam, kas atrodams internetā, bet gan saglabāt saprātu un pēc iespējas apstiprināt informāciju vai vadīties pēc oficiāliem avotiem.

Kopumā iedzīvotāji ir modri, pēdējās dienās daudz ziņojot "Cert.lv" par dažādiem krāpniekiem, sacīja iestādes vadītāja, piebilstot, ka pamatā saņemti ziņojumi par krāpšanu, kas tiek veikta, uzdodoties par "Latvijas Pastu".

Ziedojumu kontekstā Kaškina ieteica izmantot oficiālus avotus, kā, piemēram, Aizsardzības ministrijas sniegtos vai platformu "Ziedot.lv". Citos gadījumos gan būtu ieteicams informāciju pārbaudīt vairākas reizes.

Pēc iestādes vadītājas paustā, viens no uzbrukumu mērķiem ir arī mediji, tādēļ "Cert.lv" ticies ar plašsaziņas līdzekļu informācijas tehnoloģiju speciālistiem, lai informētu par potenciāliem apdraudējumiem. Viņa gan atzina, ka šajā situācijā vajadzētu drīzāk domāt par soļiem, ko var spert dažu dienu laikā, nevis par kiberdrošības projektiem, kuru ieviešana prasītu vairākus mēnešus. Tāpat īpaši būtiska ir darbinieku izglītošana un modrības uzturēšana.

Jau ziņots, ka jau piekto dienu turpinās Krievijas armijas iebrukums neatkarīgajā Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!