Foto: AFP/Scanpix

Irākas drošības spēku karavīriem ir liela vēlēšanās apgūt militārās prasmes, atzina kapteinis Agris Robežnieks, kura vadītais Latvijas kontingents šobrīd piedalās pretterorisma operācijā Irākā pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Latvijas kontingenta karavīri sākuši apmācību, kas pakļauta Irākas armijas karavīru dienas kārtībai. "Irākieši izrāda lielu vēlmi mācīties. No iepriekš iegūtajām zināšanām viņi ir secinājuši, ka spēj izglābt dzīvības saviem karavīriem, veicot pirmo palīdzību, pareizi apejoties ar improvizētām spridzināšanas iekārtām un pielietojot prettanku ieročus," uzsvēra Robežnieks.

Viens no Latvijas karavīru pirmajiem uzdevumiem bija mācīt taktiskos manevrus. Tāpat Latvijas kontingentā ir arī karavīrs glābējs ar nepieciešamajām priekšzināšanām pirmās palīdzības sniegšanā un apmācībā. Šis karavīrs kopā ar Dānijas karavīriem apmāca irākiešus pirmās palīdzības sniegšanā. "Martā mūsu bāzē ieradīsies liels skaits topošo Irākas policistu, lai apgūtu militārās iemaņas," norādīja Robežnieks.

Stāstot par vietējiem apstākļiem, Robežnieks norādīja, ka Latvijas karavīriem sākumā bija grūtības pierast pie putekļainās vides un temperatūras svārstībām, kas izpaudās kā iesnas un klepus. Šobrīd visiem karavīriem veselības stāvoklis ir stabilizējies un tie sākuši pierast pie vietējās vides.

Jau ziņots, ka pretterorisma operācijā Irākā pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") Latvija iesaistījusies ar sešu karavīru lielu apmācības grupu, kas uz Irāku devusies februārī un iekļāvusies Dānijas kontingenta sastāvā.

Latvijas kontingents atrodas vienā no četriem Irākas drošības spēku apmācību centriem - Irākas un ASV Gaisa spēku bāzē - aptuveni 180 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes.

Irākā starptautiskās koalīcijas spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija.

Saeima 14. janvārī atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību pretterorisma operācijā Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!