Foto: F64

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) nosūtītas Latvijas 133 iedzīvotāju individuālās sūdzības, kurās apstrīdēta "apmācības dzimtajā valodā liegšanu mazākumtautību skolās", paziņojumā presei norāda Latvijas Krievu savienība (LKS).

"Tas ir pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad šādā veidā tiek kolektīvi apstrīdēts diskriminējošs likums, un pietiekoši rets gadījums ECT praksē," pauž LKS, kas jau 2018. gadā, kad tika pieņemti un izsludināti grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, paredzot pāreju uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā, pret to iebilda.

Pakāpeniska pāreja uz latviešu mācību valodu mazākumtautību skolās sākās pērnā gada septembrī un šī reforma tiek uzskatīta par vērienīgāko līdz šim īstenoto valodas reformu, jo tika lēsts, ka tā skars katru piekto Latvijas izglītības iestādi.

LKS paziņojumā presei norāda, ka visas sūdzības, kas iesniegtas Strasbūras tiesā, ir individuālās. "Vairākas nedēļas juristi, vecāki, aktīvisti veltīja sūdzību sagatavošanai. Katrs pieteikums apraksta konkrēta bērna problēmas, kas radās no valsts puses uzspiestā apmācības dzimtajā valodā liegšanas rezultātā. Vienas sūdzības dokumentu komplekts sastāda desmitiem, reizēm simtiem daudz lappušu," teikts paziņojumā.

Tā kā sūdzības jāiesniedz ECT sešu mēnešu laikā pēc likuma stāšanās spēkā, šobrīd dokumentu iesniegšana tiek pārtraukta. Vairāk kā 100 vecāku iesniegumi, kas tika saņemti pārāk vēlu, ir paredzēts nosūtīt ANO Cilvēktiesību komitejai, jo tur nav tik strikta iesniegšanas termiņa ierobežojuma, norāda LKS.

"Masveida iesniegumu starptautiskajā tiesā aktualitāti nosaka tas, ka grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likuma ved pie krievu valodas izspiešanas no mācību procesa skolās. Tas pazemina zināšanu līmeni krieviski runājošiem skolēniem, samazina motivāciju mācīties, palielina slodzi skolēniem un viņu vecākiem, neļauj pilnībā saglabāt dzimto valodu un etnisko identitāti," atzīmē LKS.

Sūdzību sagatavošanu ECT organizēja Latvijas Cilvēktiesību komiteja un LKS.

LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mirofanovs atzīmējis, ka "Latvijas pilsoņu un nepilsoņu masu tiesas prāvas ECT nevarēs nepamanīt. Mēs sagaidām godīgas diskusijas par vardarbīgu asimilāciju Latvijā – gan Eiropas Padomē, gan EDSO un ANO. Tas ir pirmais. Otrkārt, mēs sagaidām, ka masu sūdzības tiks izskatītas paātrinātā kārtībā, jo problēma ir acīmredzami aktuāla. Mēs nepaļausimies tikai uz tiesu un turpināsim masu protesta akcijas, lai veiktu spiedienu uz varu un apliecinātu mūsu vēršanās ECT svarīgumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!