Foto: F64
Šovakar partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) kopā ar Krievu skolu atbalsta štābu rīkotajā gājienu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ēkas uz Brīvības pieminekli, lai aizstāvētu izglītības pieejamību krievu valodā, piedalījās vairāk nekā 500 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Protesta laikā tika pacelts arī Krievijas karogs, par ko izcēlās domstarpības sapulcējošo ļaužu vidū. Lai arī citi sapulcējušies vīrietim norādīja, ka tas nav pamatoti, viņš turpināja runāt pretī un karogu nenovāca. Vēlāk parādījās vēl viens Krievijas karogs, kas plīvoja līdz ar Rīgas pilsētas, Eiropas Savienības un Latvijas valsts sarkanbaltsarkano karogu.

Sanākušajiem protestētājiem uz virsjakām un mēteļiem bija uzvilkti krekli, kuriem piespraustas piespraudes, uz kurām angļu valodā bija rakstīts "Krievu skolas mūžīgi!". Tāpat bija sagatavoti vairāki plakāti angļu valodā, piemēram, kas tulkojumā skanētu "Apturēt lingvistisko genocīdu!" un "Mūsu valoda ir mūsu dvēsele, mūsu tiesības!".

Protestā bija arī plakāti latviešu valodā, piemēram, "Mācīties latviešu valodu – Jā! Mācīties latviešu valodā – Nē!".

Protesta gājiena dalībnieki sākumā pulcējās pie Latvijas Kara muzeja, Vecrīgā, kuram iepretī atrodas Izglītības un zinātnes ministrijas ēka. Sapulcējušos sagaidīja skaļi atskaņota mūzika un dziesmas, kas tika izpildītas krievu valodā.

Gājiena sākumu līdz Brīvības piemineklim sāka pavadīt skaļa maršu mūzika, bet tālāk tā dalībnieki skaļi skandināja "Rokas nost no krievu skolām!", kas tika pavadīti ar bungu rīboņu un svilpieniem.

LETA novēroja, ka protesta un gājiena laikā kārtību nodrošināja policijas darbinieki.

Jau iepriekš LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs aģentūrai LETA norādīja, ka parasti protestus rīkojot sestdienās, tomēr šoreiz partija izvēlējusies darba dienu, lai cilvēki varētu pievienoties pulcēšanās vietā pēc darba.

Protestētājiem līdzi bija lukturīši un tika ieslēgti tālruņu ekrāni, tādējādi pēc Mitrofanova domām, tika veidota gaismas straume, lai kliedētu tumsu, proti, gājiens sākās no "tumsas" ministrijas – Izglītības un zinātnes ministrijas un devās uz brīvību – līdz Brīvības piemineklim.

Pie Brīvības pieminekļa notika parakstu vākšana, vēršoties pie Eiropas Savienības (ES) vadības ar prasību ietekmēt Latvijas varas iestādes krievu izglītības jautājumā. Paraksti tiks pievienoti petīcijai, kuru idejas aizstāvji plāno iesniegt Eiropas Parlamentam (EP).

Jau ziņots, ka politiskā līmenī ir aktualizēts jautājums par plašāku vai pilnīgu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Patlaban sākta pakāpeniska pāreja uz mācībām valsts valodā vidusskolās, vienlaikus palielinot latviešu valodas proporciju arī citos izglītības posmos.

Iepriekšējais LKS organizētais protesta gājiens notika 5. oktobrī, kad no Rātslaukuma uz valdības ēku devās ap 600 cilvēku ar mērķis aizstāvēt izglītību krievu valodā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!