Foto: DELFI
Ir mainījušies priekšstati par to, kas ir ražošanas pamatlīdzeklis. Šobrīd tās ir cilvēka smadzenes, un “mums ir jārūpējas par to, lai šis pamatlīdzeklis neaizplūst no laukiem,” 1.Latvijas lauku kopienu parlamenta sēdē atzinusi Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespējas skolām” vadītāja Aija Tūna.

1.Latvijas lauku kopienu parlaments, kas 7.-8.jūnijā notika Preiļos un kaimiņu novados, pulcēja ap 190 lauku kopienu aktīvistu un atbalstītāju no visiem Latvijas reģioniem. Tāpat, diskutējot darba grupās, daloties pieredzēs un ieklausoties vienam otrā, parlamenta dalībnieki meklējuši risinājumus cilvēku "aizplūšanai" no laukiem un izstrādājuši rīcības plānu, kas paredz kopienu, pašvaldību, ministriju un Saeimas vienotu rīcību turpmākos divus gadus.

Rīcības plāns paredz risināt tādus jautājumus, kā piemēram, brīvprātīgā darba likumdošanas sakārtošanas procesu noslēgšana, kopienu līderu apmācību nepieciešamība, krājaizdevu sabiedrību idejas popularizēšana laukos, vietējā produkta patēriņa nozīmes palielināšana, elastīgu mācīšanās formu un vietējām vajadzībām atbilstoša satura pieejamības sekmēšana lauku iedzīvotājiem, atbalsta nepieciešamība nemateriālo resursu saglabāšanai laukos.

"Mēs zinām, ka dzīvojam parlamentārā republikā un jums pieder tieša un nepastarpināta vara, lai lauku kopienas iegūtu otro elpu. Mūsu kā izpildvaras uzdevums ir dot iespēju jums darboties, nevis darboties jūsu vietā", parlamenta noslēgumā atzinusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze.

Lauku kopienu parlamentā izveidotā darba grupa, balstoties uz kopienu parlamenta dalībnieku izvirzītajiem priekšlikumiem, precizēs rīcības programmu turpmākajiem diviem gadiem un publiskos ieinteresētajām pusēm ar aicinājumu līdzdarboties rīcības plāna īstenošanā.

Savukārt Lauku kopienu parlamenta padome reizi pusgadā izvērtēs rīcības plāna ieviešanas progresu, gatavojoties jau 2.Latvijas Lauku kopienu parlamentam 2015.gadā.

Latvijas Lauku kopienu parlamentu rīkoja biedrība „Latvijas lauku forums" sadarbībā ar „Preiļu rajona partnerību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!