Foto: LETA
Šā gada aprīļa sēdē tika uzsākts biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" izveidotās Ētikas padomes darba otrais gads. Tajā vienbalsīgi tika ievēlēts jaunais Ētikas padomes priekšsēdētājs Andris Ķēniņš un priekšsēdētāja vietniece Skaidrīte Lasmane, kā arī izskatīta privātpersonas sūdzība par nepatiesas un sensitīvas informācijas publicēšanu un apspriests žurnālistu darbs koronavīrusa izraisītās globālās pandēmijas laikā.

Pirmajā jaunā darba cēliena sēdē Ētikas padomes locekļi atzinīgi vērtēja pirmā biedrības darbības gada rezultātus un līdzšinējā Ētikas padomes priekšsēdētāja Guntara Līča darbu. Turpmāk Ētikas padomes priekšsēdētāja pienākumus pildīs Ķēniņš – Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izpilddirektors.

Ķēniņš ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē, un pirms pievienošanās LRA piecus gadus bijis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sekretariāta vadītājs. Savukārt Ētikas padomes priekšsēdētāja vietnieces amatā atkārtoti ievēlēta Lasmane – Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes emeritētā profesore un vadošā pētniece, kura ieguvusi filozofijas doktora grādu.

Kā jau iepriekš vēstīts, biedrība ir izveidojusi Ētikas padomi deviņu locekļu sastāvā, kura arī turpmāk uzraudzīs Biedrības Ētikas kodeksa principu un normu īstenošanu, izskatīs sūdzības par ētiska rakstura pārkāpumiem mediju darbībā, kā arī vērtēs iespējamus vārda brīvības pārkāpumus.

Līdz šim biedrībā "Latvijas Mediju ētikas padome" bija apvienojušās 23 mediju nozares profesionālās apvienības, uzņēmumi un mediju jomā darbojošās organizācijas. Tomēr, sekojot aicinājumam iesaistīties biedrības darbā arī citiem mediju nozares uzņēmumiem, biedrībai pievienojušās vēl trīs organizācijas – SIA "VALMIERAS TV", SIA "VIDZEMES TELEVĪZIJA" un SIA "RED DOT MEDIA". "Latvijas Mediju ētikas padomes" biedri priecājas par izaugsmi un pieaugošo interesi un aicina arī citus nozares uzņēmumus un organizācijas kļūt par "Latvijas Mediju ētikas padomes" biedriem. Vairāk informācijas par dalību var iegūt biedrības interneta vietnes sadaļā "Kļūt par biedru" www.lmepadome.lv/par-mums/klut-par-biedru/.

Otrā darbības gada pirmajā sēdē Ētikas padome izskatīja arī sūdzību par publikāciju laikrakstā "Latgales Laiks". Sūdzības iesniedzēja norādījusi, ka laikraksta publikācijā "Sutru pagastu rosina pievienot Preiļu novadam" iekļauta nepatiesa informācija un pārkāpts personas datu aizsardzības likums. Pamatojoties uz iesniegto sūdzību, "Latgales Laiks" publicējis atvainošanos un veicis informācijas atsaukšanu, un Ētikas padome atzinusi, ka atvainošanās un atsaukums sagatavots un publicēts korekti.

Tā kā "Latvijas Mediju ētikas padomes" statūti paredz Ētikas padomes tiesības paust viedokli par citiem nozares jautājumiem, kas saistīti ar apdraudējumu mediju videi, redakcionālajai autonomijai un mediju neatkarībai, sēdes laikā tika diskutēts par žurnālistu darbu koronavīrusa izraisītās globālās pandēmijas laikā.

Ētikas padome aicina ikvienu mediju ievērot gan žurnālistikas ētikas principus, gan profesionalitāti, atspoguļojot un analizējot datus, gan arī izvairīties no sensacionālisma, veidojot materiālus saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību. Tāpat Ētikas padomes locekļi aicina visus elektroniskās plašsaziņas līdzekļus pārskatīt savus ētikas kodeksus un nepieciešamības gadījumā papildināt tos, lai nodrošinātu, ka šajā izaicinājumiem bagātajā laikā žurnālistu darbs būtu rūpīgs, korekts un saskaņā ar ētikas principiem.

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" dibināta 2018. gadā, apvienojoties kopumā 15 mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 26 biedri, kuri pārstāv visu formu un žanru medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā. Biedrības valdes priekšsēdētājs ir Jānis Lielpēteris. Sūdzības Mediju ētikas padome izskata deviņu cilvēku sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!