Lai gan nav īpašas diagnostikas, kā konstatēt tā dēvēto Āzijas pneimoniju jeb smago akūto respiratoro sindromu (SARS), kas strauji izplatās pasaulē, Latvijas mediķi un infektologi bez drudžaina satraukuma gatavojas situācijai, kad, iespējams, būs jāpalīdz pirmajam SARS inficētam pacientam.
Tā pirmdien raksta laikraksts "Diena".

Bažīgi paužot cerību, ka Latviju SARS tomēr nesasniegs, Rīgas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Vija Grigale norādīja - ja tiktu atklāta smaga, neskaidras izcelsmes pneimonija un būtu zināms, ka pacients nesen ceļojis uz kādu no SARS skartajām valstīm, slimnieks nekavējoties tiktu nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), iepriekš konsultējoties ar šīs slimnīcas ārstiem. Brigādēm paziņots, ka aizdomīgās situācijās jālieto aizsargmaskas un cimdi, taču pagaidām nav paredzēts, ka mediķiem šādi būtu jāsagatavojas katram izsaukumam, pastāstīja Grigale.

Radikālāki piesardzības pasākumi varētu tikt īstenoti, ja konstatētu pirmo gadījumu. Patlaban dienestā tiekot izstrādāts konkrētāks rīcības plāns, piebilda mediķe.

"Ja pie mums nonāktu cilvēks ar SARS pazīmēm, kurš nesen bijis Ķīnā, Honkongā vai Vjetnamā, tiktu veikta parastā izmeklēšana un parakstīta pretvīrusu terapija, kā arī antibiotikas," informēja LIC direktore Baiba Rozentāle, uzsverot - uzmanība jāpievērš arī ceļotājiem, kuri varētu būt nonākuši saskarē ar SARS inficētām personām starptautiskajās lidostās. Rozentāle akcentēja, ka SARS izraisītājs vēl arvien nav zināms un ir zinātnisku pētījumu objekts, tāpēc nav iespējams noteikt visiedarbīgākās zāles tā ārstēšanai.

Būtu vēlama arī tādu cilvēku ievietošana slimnīcā un novērošana, kuri atgriezušies pēc ilgākas uzturēšanās Tālo Austrumu valstīs, bet nav saslimuši, teica Rozentāle, gan atzīstot - Latvijas iedzīvotāju vidū kustība uz šīm teritorijām nenotiek tik aktīvi kā, piemēram, ASV vai Kanādā, kur bīstamā infekcija, visticamāk, ir «importēta» ar aviosatiksmi. Savukārt Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) iesaka SARS apdraudētās zemes apceļojušajiem pašiem rūpīgi vērot savu veselības stāvokli. J a parādās kāds no SARS simptomiem - paaugstināta temperatūra, drudzis, klepus vai apgrūtināta elpošana, nekavējoties jāizsauc ārsts, kuram jāpaziņo par ceļojumu uz SARS skarto reģionu vai saskari ar personu, kurai bijušas šādas slimības pazīmes.

Tikmēr starptautiskajā lidostā Rīga vēl netiek veikta pasažieru veselības kontrole - šīs rūpes ir aviosabiedrību ziņā, teicis lidostas pārstāvis Andorijs Dārziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!