Foto: F64
„Latvijas Infektoloģijas centra” mediķi patentējuši akūta alkohola hepatīta gaitas prognozēšanas paņēmienu, kas ļaus risināt gan smaga akūta alkohola hepatīta novērtēšanas un prognozēšanas jautājumus.

Kā portālu "Delfi" informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa, mediķi saņēmuši divus Patentu Valdes izsniegtus patentus. Otrs no tiem ir patents aknu komas norises prognozēšanas metodei akūta B vīrushepatīta gadījumā.

Patentētie izgudrojumi palīdz risināt gan smaga akūta alkohola hepatīta, gan smaga akūta B vīrushepatīta novērtēšanas un prognozēšanas jautājumus.

Jauno metožu īstenošanai nepieciešamas tikai slimnieka asinis, tādējādi jaunās metodes paver iespēju atteikties no aknu punkcijas biopsijas, ko hepatoloģijā nereti veic diagnostikas vai terapijas efektivitātes kontroles nolūkā.

Jaunais akūta alkohola hepatīta gaitas prognozēšanas paņēmiens dod iespēju precīzi novērtēt alkohola inducēta (ierosināta) akūta aknu bojājuma attīstības tendenci un ļauj precīzi prognozēt akūta alkohola hepatīta attīstības tendenci un prognozēt slimības iznākumu, pat fatālu.

Patentētais paņēmiens raksturīgs ar to, ka asins serumā tiek noteikta endotoksīna antivielu koncentrācija, kas - pie noteiktiem rādītājiem - ļauj prognozēt slimnieka veselības situācijas pasliktināšanos.

Arī jaunā akūta B vīrushepatīta aknu komas norises prognozēšanas metode nav apgrūtinoša pacientam, bet ir pamats ticamai patoloģiskā procesa attīstības novērtēšanai aknu prekomas un komas gaitas un iznākuma prognozēšanai akūta B vīrushepatīta gadījumā.

Jaunā metode raksturīga ar to, ka nosaka slimnieka asins serumā alfa- fetoproteīna koncentrāciju. Alfa - fetoproteīns ir olbaltums, ka liecina par reģenerācijas (atjaunošanās) procesu intensitāti aknās. Ja pie noteiktiem rādītājiem alfa-fetoproteīna koncentrācija ir augstāka, tad mediķi var prognozēt patoloģiskā procesa regresiju, pozitīvu dinamiku un labvēlīgu iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!