Atsevišķas islama ticīgo draudzes aizvainojuši pagājušā gada rudenī Latvijā izskanējušie spriedumi par pravieti Muhamedu, otrdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
Latvijas islama ticīgo kopienas pārstāvji pārsvarā neatbalsta musulmaņu valstī izcēlušos protestus pret kādā Dānijas laikrakstā publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām. Tomēr atsevišķas draudzes atzīst, ka tās aizvainojuši pērnajā rudenī tepat Latvijā izskanējušie spriedumi par pravieti.

"Man ir dziļi sāpīgi, ka tur tā reaģē, tā ir pārspīlēta reakcija. Šie protesti izsauc tādu pašu sašutumu, pat lielāku sašutumu nekā tās karikatūras. Man pat prātā nenāktu tā reaģēt," laikrakstam atzinusi Rīgas musulmaņu draudzes padomes priekšsēdētāja Rufija Ševireva.

Taujāta, vai arī Latvijas masu medijos nācies saskarties ar musulmaņu reliģiskās jūtas aizskarošiem viedokļiem, viņa teic, ka dažkārt kristieši par islamu izsakās pēc savas izpratnes, tomēr tas esot vairāk nezināšanas dēļ un neizraisot vēlmi protestēt. Viņa spriež, ka Latvijas musulmaņu kopiena tik rāmi reaģē tāpēc, ka valsts uzspiestais gadu desmitiem ilgušais ateisms cilvēkus padarījis iecietīgākus, tagad cilvēki esot laimīgi, ka var nodoties ticībai.

"Esam ļoti noraidoši, aizvainoti un sašutuši. Tādus protestus, protams, neatbalstām, bet laikam cilvēkiem sakrājies," par Dānijas presē publicētajām karikatūrām teic Latvijas Musulmaņu biedrību savienības priekšsēdētājs Zufars Zainullins. Tas vien, ka karikatūras publicētas Dānijas vietējā avīzē, šo faktu nepadarot par lokālu atgadījumu, jo "šis viedoklis tiek pausts pasaulei".

Musulmaņu draudzes "Ideļ" priekšsēdētājs imams Hatībs Midhats Satdanovs pauž uzskatu, ka ar Dānijas laikrakstā publicētajām karikatūrām izteikta vēlme tīši aizvainot islamticīgos. "Varu paraudāt, palūgties, lai Dievs palīdz tiem, kuri maldās," par savu reakciju uz dažkārt aizskarošiem viedokļiem stāsta Ševireva.

Runājot par aizskarošo karikatūru publicētājiem, Zainullins laikrakstam uzsvēris, ka "arī Latvijā ir tādi cilvēki", un pieminējis Latvijas Universitātes (LU) profesoru Leonu Taivānu, kurš pērnajā rudenī intervijā žurnālam "Nedēļa" paudis musulmaņu draudzēm nepieņemamus izteikumus, norādot, ka pravietis Muhameds nav izturējis kārdinājumu pieņemt zemes mesijas un laicīgā valdnieka titulu, bet Jēzus "noraidīja šo izaicinājumu, jo tas bija piedāvājums pielūgt tumšos spēkus, paklanīties sātanam".

Satdanovs teic, ka draudze nav atmetusi domu Taivānu iesūdzēt tiesā par reliģisko jūtu aizskaršanu. Ševireva ar iecietību izturas arī pret Taivāna izteikumiem: "Tas mani neaizskar, tas ir viņa kā teologa, kā kristieša viedoklis. Viņš nezina islamu."

"Esmu zinātnieks - mans darbs ir analizēt un salīdzināt," norāda pats Taivāns un piebilst, ka "viena lieta ir zinātniskā analīze, kritika, cita - ņirgāšanās par citu svētākajām jūtām. Tā ir nelietība". Viņš atgādina, ka cieņa ir viena no kristietības pamatvērtībām.

"Vārda brīvība ir viena lieta, bet tās karikatūras - vienīgais, ko tās aizstāv, ir neģēlība," teic arī LU Teoloģijas fakultātes dekāns Juris Cālītis. "Ja mēs Latvijā kariķētu ebreju reliģiskos simbolus, brēka būtu milzīga. Es domāju, tā pati Rietumu prese ļoti asi reaģētu, un tur nebūtu šīs paštaisnīgās atsaukšanās uz vārda brīvību."

"Šis gadījums rāda, ka Rietumu pasaule ir zaudējusi jebkādas robežas, prasot sev tiesības un neuzņemoties nekādas saistības," uzskata Taivāns un aizstāv domu par preses brīvības ierobežošanu. "Šie ierobežojumi iekļaujas cilvēktiesībās, jo nav tiesību otru ievainot vai nogalināt, un to var izdarīt arī ar vārdiem, ne tikai darbiem," spriež profesors.

Cālītis laikrakstam uzsvēris, ka Rietumu cilvēkiem, spriežot par musulmaņu valstīs notiekošo, būtu jāatceras, ka arī Eiropas ceļš uz sekulāru, no reliģijas atdalītu valsti bijis ilgs un grūts. "Arī Rietumos pirms 200 gadiem Jēzus karikatūra milzīgu uzslavu un prieku neizpelnītos. Ja mēs to atcerētos, mēs būtu daudz mērenāki savā uzstājībā," viņš spriež un skaidro, ka arī musulmaņu valstīs pēdējo gadu desmitu norit publiski nemanāma diskusija, kā islamā iestrādāt modernās pasaules izpausmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!