Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Pilsoņu un nepilsoņu savienība atklātā protesta vēstulē Ārlietu ministrijai (ĀM) paudusi neizpratni par tās rīcību saistībā ar Lielbritānijas noteiktajiem jaunajiem ieceļošanas ierobežojumiem, kas paredz, ka visiem ārvalstniekiem būs vajadzīga vīza tranzītam caur Lielbritāniju. Izņēmums ir personas, kam ir uzturēšanās atļauja Eiropas Ekonomiskās telpas dalībvalstīs un Šveicē.

Kā norāda  Latvijas Pilsoņu un nepilsoņu savienības līdzpriekšsēdētājs Vladimirs Sokolovs, viņa vadītā organizācija uzskata: Lielbritānijas ieviestie ieceļošanas ierobežojumi nav attiecināmi uz Latvijas nepilsoņiem.

Viņš atzīmē, ka šādu nostāju pamato Satversmes tiesas lēmumus. Satversmes tiesa 2005. gada 7.martā lietā par nepilsoņa statusa atņemšanas kārtību atzinusi, ka "līdz ar Nepilsoņu likuma pieņemšanu radusies jauna, līdz šim starptautiskajās tiesībās nezināma personu kategorija - Latvijas nepilsoņi. Latvijas nepilsoņi nav pielīdzināmi nevienam fiziskās personas statusam, kas noteikts starptautiskajos tiesību aktos, jo nepilsoņiem noteikto tiesību apjoms pilnībā neatbilst nevienam šādam statusam. Latvijas nepilsoņi nav uzskatāmi ne par pilsoņiem, ne ārvalstniekiem, ne arī bezvalstniekiem, bet par personām ar "īpašu tiesisko statusu". (...) Nepilsoņu tiesiskā saikne ar Latviju tiek zināmā mērā atzīta un uz tās pamata ir radušies savstarpēji pienākumi un tiesības. Tas izriet no Satversmes 98. panta, kas noteic, ka ikvienam, kam ir Latvijas pase, ir tiesības uz valsts aizsardzību un tiesības brīvi atgriezties Latvijā."

Sokolovs uzsver, ka nepilsoņa pase ir arī Latvijas valsts pase, un ar šo dokumentu nepilsoņiem ir ciešāka saikne ar ES nekā trešo valstu iedzīvotājiem, kuriem nav uzturēšanās atļaujas.

Līdz ar to Lielbritānijas varas institūciju ieviestie ierobežojumi nebūtu attiecināmi uz Latvijas nepilsoņiem, jo tas ir juridiski nekorekti.

"Jebkuras valsts ārlietu ministrijas profesionālais uzdevums ir šīs valsts iedzīvotāju interešu pārstāvēšana un aizstāvēšana ārvalstīs. Tādējādi Latvijas ĀM ar savu nostādni, neizpaužot protestu pret šo incidentu un neizskaidrojot savu pozīciju, rada neizpratni un šaubas par mūsu diplomātu profesionālismu. Varbūt ĀM nostādne ir saistīta ar to, ka ministrija vienkārši nevēlas pārstāvēt ārvalstīs Latvijas nepilsoņu intereses? Šādā gadījumā derētu atgādināt šim resoram viena no ASV dibinātājiem - Bendžamina Franklina - atziņu: "Nodokļu aplikšana bez pārstāvniecības ir amorālākais diktatūras paveids"," rezumē Sokolovs.

ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums portālam „Delfi" sacīja, ka kopš 2014. gada decembra ministrija un Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē ir vairākkārt oficiāli vērsušās gan vēstniecībā Rīgā, gan Apvienotās Karalistes kompetentajās iestādēs, lai saņemtu skaidrojumu par izmaiņām lidostas tranzīta zonas šķērsošanas kārtībā Latvijas nepilsoņa pasu turētājiem.

ĀM sniegusi izvērstu skaidrojumu Apvienotās Karalistes iestādēm par nepilsoņu atrašanos Latvijas valsts aizsardzībā atbilstoši Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumam, kā arī šī statusa īpatnībām saskaņā ar 1995. gadā pieņemto likumu „Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības".

Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē pastāvīgi sazinās ar Apvienotās Karalistes kompetento iestādi - Iekšlietu ministriju (UK Home Office), kas ir apliecinājusi, ka jautājums tiek izskatīts steidzamības kārtībā.

Tiklīdz tiks saņemta atbilde no Apvienotās Karalistes kompetentās iestādes, ĀM informēs arī Latvijas sabiedrību.

ĀM apliecināja, ka gan tā, gan Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē nodrošina un turpinās nodrošināt Latvijas pilsoņu un nepilsoņu interešu aizsardzību ārvalstīs.   

Jau vēstīts, ka no 2014. gada 1. decembra ir mainījusies kārtība, kādā personas šķērso Apvienoto Karalisti tranzītā, liecina Apvienotās Karalistes valdības mājaslapā pieejamā informācija.

Latvijas Ārlietu ministrijai esot zināmi gadījumi, kad Latvijas nepilsoņu pasu turētājiem ir tikusi liegta reģistrācija tranzīta lidojumiem uz Apvienoto Karalisti un uzturēšanās Apvienotās Karalistes tranzīta zonā, ja ceļotājs nav saņēmis tranzīta vīzu.

ĀM iepriekš aicinājusi Latvijas nepilsoņa pasu turētājus pirms plānotā ceļojuma sazināties ar Apvienotās Karalistes vīzu centru vai lidsabiedrību, lai noskaidrotu nepieciešamo informāciju.

Kontaktinformācija jautājumos par vīzu prasībām ir pieejama Apvienotās Karalistes oficiālā tīmekļa vietnē.

Šie noteikumi neattiecas uz Eiropas Savienības pilsoņiem, iepriekš atzīmējusi atbildīgā ministrija. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!