Foto: AP/Scanpix

Kopš atkārtotas nākšanas pie varas, Ungārijas valdība Viktora Orbāna vadībā izvērsusi kampaņu pret neatkarīgajām Ungārijas nevalstiskajām organizācijām (NVO) kā arī medijiem, cenšoties panākt kontroli pār pieejamajiem neatkarīgajiem finanšu avotiem, primāri pār EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentu, kas ir daļa no Eiropas Savienības un Norvēģijas, Īslandes un Lihtenšteinas noslēgtā līguma par projektu finansēšanu jaunajās ES dalībvalstīs.

Šīs programmas finansējumu Ungārijā administrē četri fondi, pret kuriem valdība izvērsusi iebiedēšanas un nomelnošanas kampaņu, apsūdzot tos iejaukšanās politiskajos procesos, paziņojumā presei sašutumu pauž vairākas Latvijas nevalstiskās organizācijas.

"Mēs uzskatām, ka aktīvai un neatkarīgai pilsoniskai sabiedrībai ir svarīga loma demokrātiskajā sabiedrībā, nodrošinot „līdzsvaru un atsvaru" (checks & balances) valsts varai. EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentam ir liela nozīme NVO kapacitātes stiprināšanā, lai izvērstu interešu aizstāvības aktivitātes. Tikai neatkarīgas organizācijas var būt labi interešu aizstāvji, aizstāvot noteiktu sabiedrības grupu intereses," teikts organizāciju paziņojumā presei.

"Putina Krievija ir piemērs tam kā nevalstiskā sektora vajāšana var viegli novest pie NVO kriminalizācijas un būtiski traucēt to darbībai. Mēs esam solidāri ar Ungārijas NVO un aicinām Ungārijas valdību izbeigt jebkādas darbības, kas vērstas pret pilsonisko sabiedrību Ungārijā," teikts paziņojumā presei.

Paziņojumu parakstījuši "Sorosa fonds - Latvija", Latvijas Pilsoniskā alianse, Sabiedriskās politikas centrs "Providus", Latvijas Transatlantiskā organizācija, LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka", kā arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Nosodījumu par Ungārijas valdības rīcību paudusi arī sabiedrība par atklātību "Delna", norādot, ka Ungārija, līdzīgi kā to darījis līdz šim Putins Krievijā, ir izvērsusi kampaņu pret neatkarīgajām Ungārijas NVO un medijiem, cenšoties panākt kontroli pār pieejamajiem neatkarīgajiem finanšu avotiem, kā arī ieviešot virkni ierobežojumus vārda brīvībai.

Delna, kā "Transparency International" tīkla Latvijas nodaļa pievienojas kopīgam paziņojumam Ungārijas valdībai ar aicinājumu pārtraukt uzbrukumus pilsoniskajai sabiedrībai. "Delna" aicina arī citas Latvijas nevalstiskās organizācijas un medijus iesaistīties šajā akcijā, lai pievērstu starptautiskās sabiedrības uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!