Foto: LETA
Latvijas okupācijas fakta noliedzēju rindas tagad ir kļuvušas krietni šķidrākas, komentējot, vai var vilkt paralēles mūsdienu ģeopolitiskajai situācijai reģionā ar notikumiem pirms Otrā pasaules kara, sacīja Vēsturnieku komisijas vadītājs Inesis Feldmanis.

"Paralēles vēsturē vienmēr var vilkt. Tas labi parāda atsevišķu lielvalstu rīcību un rīcības motivāciju. Tagad pateikt, ka 1940.gadā notika kaut kas cits nekā tagad, dabiski nevar," viņš teica.

Viņaprāt, šobrīd ir daudz mazāk palikuši Latvijas okupācijas fakta noliedzēji.

"Visi labi saprot, kā tas bija. Krievijas puse vēl joprojām noliedz, ka Baltijas valstis 1940.gadā būtu okupētas. Tagad šo faktu noliegt ir daudz grūtāk. Krievija tagad ir pilnībā atklājusi savas politikas kārtis. Tās politikas kārtis, ko piekopa arī Padomju savienība trīsdesmito gadu beigās, kā arī 1940.gadā," komentēja Feldmanis.

"Tiem, kuri ir pieraduši idealizēt tā laika Padomju savienības politiku, tagad to darīt ir daudz grūtāk, jo mūsdienu Krievija visā pilnībā ir parādījusi savas kārtis (..) Vēsturē nekas no jauna netiek izgudrots," viņš piebilda.

Ukrainai piederošo Krimu Krievija anektēja 2014.gada martā. Ukrainas austrumos kopš bruņotā konflikta izcelšanās pērnā gada aprīlī ir nogalināti vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!