Foto: Shutterstock

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā Latvijas Onkoloģijas centrs pagājušā gada nogalē tika veikta unikāla un sarežģīta operācija – ļaundabīga un ļoti plaši izplatīta audzēja izņemšana un audzēja skarto orgānu funkcionalitātes atjaunošanu, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Medicīnas iestādē skaidroja, RAKUS tika stacionēta paciente, kas sūdzējās par durošām un velkošām sāpēm labajā paribē. Veicot diagnostiskos un histoloģiskos izmeklējumus, atklājās ļaundabīgs veidojums – žultspūšļa adenokarcinoma III B stadijā, kas bija ieaugusi divpadsmitpirkstu zarnā un labajā aknu daivā. Tāpat audzējs bija izplatījies arī aizkuņģa dziedzerī, kā arī izplatījies reģionālajos limfmezglos.

Slimnīcas preses paziņojumā citēts Onkoloģijas klīnikas vadītājs, Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļas ārsts Armands Sīviņš, kurš norādīja, ka pacientes turpmāko dzīvildzi varēja ietekmēt un glābt tikai ķirurģiska operācija, jo šāda veida audzēji nav jūtīgi nedz uz ķīmijterapiju, nedz arī staru terapiju. "Vienlaikus, izšķiršanās par labu ķirurģiskai operācijai bija saistīta ar ārkārtīgi lielu profesionālu izaicinājumu. Kā liecina starptautiskas publikācijas, vadošajās Japānas un ASV medicīnas klīnikās veiktām šāda veida operācijām diemžēl, ir augsti mirstības rādītāji – 25% - 30%. Šādas operācijas var īstenot tikai multidisciplināra ārstu komanda. Esmu gandarīts par šo kopdarbu," sacīja mediķis.

Slimnīcā arī norādīja, ka pacientes veselības stāvoklis bija sarežģīts. Lai izvērtētu medicīniska rakstura informāciju un arī riskus bija nepieciešami dažādi diagnostiskie un histoloģiskie izmeklējumi, konsultācijas ar dažādu specializāciju ārstiem un visbeidzot ārstu konsīlija slēdziens. "Ne mazāk svarīgi bija sagatavot pacienti psiholoģiski un emocionāli šai operācijai. Iedrošināt un pārliecināt par mūsu profesionālu varēšanu. Kad tas izdodas, gan operācija, gan arī atveseļošanās periods norit veiksmīgi," atzīmēja Sīviņš.

Minētā operācija ilga astoņas stundas. Tās laikā pacientei pilnībā izoperēja žultspūšļa audzēju.

Pacientei nācās veikt aknu labās daivas un arī daļēju kreisās daivas rezekciju, saglabājot vien trešo daļu no aknām. Tāpat tika rezecēti visi žultsvadi un žultspūslis. Tika veikta arī daļēja aizkuņģa dziedzera un divpadsmitpirkstu zarnas izņemšana.

Lai saglabātu pacientes iekšējo orgānu funkciju tika izveidots tievās zarnas savienojums ar aizkuņģa dziedzeri, pēc tam — tievās zarnas savienojums ar aknas daivas žultsvadiem un visbeidzot — tievās zarnas savienojums ar kuņģi.

Lai gan bija ļoti augsts iespējamo intraoperatīvo un pēcoperācijas komplikāciju risks, operācija noritēja veiksmīgi un bez īpašiem sarežģījumiem. Šobrīd paciente jau ir izrakstīta no slimnīcas un turpina ārstēties un atlabt mājas apstākļos.

Sīviņš norādīja, ka, lai gan pacientei tika veikta ārkārtīgi sarežģīta operācija, viņas turpmākajā ikdienas dzīvē ir jārēķinās vien ar ilgāku atlabšanas periodu. Citādi, vienīgais ierobežojums — pēcoperācijas periodā būs jāievēro diētas nosacījumi. Ārsts pauda cerību, ka paciente pamazām atgriezīsies ierastā dzīvē."

Minēto operāciju veica Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) mediķu komanda:

• ārsts – onkoķirurgs Armands Sīviņš, Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs, 4. Abdominālā un mīksto audu ķirurģijas nodaļa;

• ķirurģijas 4.gada rezidente Ilga Baumane;

• ķirurģijas 2. gada rezidents Kārlis Tapiņš;

• ārste anestezioloģe, reanimatoloģe Ilana Šapiro, anestēzijas māsa Marija Ratkune Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļa;

• operāciju māsa Ina Budņikova, LOC Operāciju bloks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!