Foto: F64
Pēc onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas Latvijas Onkoloģijas centrā divi pacienti apgalvojuši, ka tieši slimnīcas telpās inficējušies ar pneimoniju izraisošajām legionellas baktērijām jeb, tā saukto, leģionāru slimību, vēsta TV3 Ziņas.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) atzīst, ka viens cilvēks Okoloģijas centra telpās diemžēl ir ieguvis reto infekciju. Par otro gadījumu tiek izteiktas šaubas, vai tas tiešām noticis slimnīcā. Abu inficēto cilvēku ārstēšanu uzņēmās pats RAKUS. Viens onkoloģiskais pacients sekmīgi pievarējis pneimoniju, otrs cilvēks vēl ārstējas.

Pārbaudi uzsāka Slimību profilakses un kontroles centrs, paņemot stacionāra ūdens paraugus. "Februāra vidū tika saņemta informācija no laboratorijas, ka paraugi ir pozitīvi, proti, ūdens sistēmā konstatējamas legionellas," TV3 Ziņām sacījusi SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Leģionellas pneimoniju ieguvušie divi pacienti esot uzturējušies divās dažādās palātās. Pēc Arājas teiktā, nav zināms, kāpēc tad vienlaikus neinficējās vēl citi cilvēki, bet tikai šie divi: "Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Gala secinājumus, gala slēdzienus nevaram sniegt."

Kā stāsta TV 3, situācijas uzraudzību tagad veic Veselības inspekcija. Tās pārstāve Iveta Balode sacījusi, ka "Latvijas Onkoloģijas centram ir dots uzdevums operatīvi veikt iekšējo ūdensvadu dezinfekciju, paaugstinot karstā ūdens temperatūru. Tāpat inspekcija uzdevusi centram pienākumu divu nedēļu laikā sniegt informāciju par ūdens kvalitāti".

RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš izteicis nožēlu par notikušo, bet vienlaikus skaidro, ka "šādas situācijas gadās visā pasaulē. Ir pētījumi, ka 20% attīstīto valstu legionellu var dabūt slimnīcā".

Kāpēc onkoloģijas centrā bijusi saskarsmes iespēja ar legionellām, konkrēta izskaidrojuma slimnīcas speciālistiem nav, jo līdz šim baktēriju profilaktisko iznīcināšanu veikuši regulāri. Proti, karstais ūdens tiekot uzvārīts līdz 70 grādiem un šajā temperatūrā legionellām ir jāiet bojā. RAKUS noraida minējumu, ka energoresursu taupības dēļ siltā ūdens ikdienas temperatūra būtu pazemināta zem 50 grādiem, kas vairo legionellas baktērijas. Notikusī inficēšanās esot ļoti rets gadījums.

"Tā vienkārši gadās. Legionella ir mikrobs, kas ļoti labi dzīvo ūdens apgādes sistēmā. To sterilizēt pilnīgi nav iespējams praktiski nekad. Te svarīga profilakse, kad ūdens nedrīkst būt sastāvējies sistēmā, ūdens ir regulāri jālieto," TV3 Ziņām skaidrojis RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš.

Ar legionnelām nevar inficēties, iedzerot ūdeni. Legionellas ieelpo ūdens laišanas laikā. Tās uzkrājas krānu galos un dušas uzgaļos. Pirms došanās dušā, vannā un roku mazgāšanas ir svarīgi ūdeni kādu laiku patecināt. Sevišķi tad, ja ūdens nav ilgstoši lietots. Svarīgi, lai aukstais ūdens būtu zem pluss 20 grādiem, bet karstais ūdens virs pluss 50 grādiem.

SPKC statistika rāda, ka 2021. gadā fiksēts 61 legionelozes gadījums. Trīs cilvēki miruši. Pērn inficējās 66 cilvēki, no tiem 12 cilvēkiem pneimonija izraisīja nāvi. Laikus atklājot legionelozi, to sekmīgi var izārstēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!