Foto: Latvijas Pasts

VAS "Latvijas Pasts" izdevis jaunu pastmarku, kas veltīta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) dibināšanas 100. gadadienai, uz kuras redzama neogotikas stilā celtā akadēmijas ēka, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Pastā".

Jaunā pastmarka izdota 30 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 0,85 eiro centi, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti ārpus Eiropas Savienības.

Uzņēmumā norāda, ka līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks Ludis Danilāns.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta tieši akadēmijas dibināšanas dienā - 2019. gada 20. augustā, Rīgas 10. pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, no pulksten 8 līdz 20.

Uz pastmarkas redzamā Latvijas Mākslas akadēmijas ēka 20. gadsimta sākumā sākotnēji tika būvēta Rīgas biržas komercskolas vajadzībām, bet Mākslas akadēmija ēkā atrodas kopš 1940. gada. Tā celta pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa (1858–1945) projekta un ir viens no redzamākajiem arhitektūras un mākslas pieminekļiem Rīgā. Ēka ir ievērojama ar savu krāšņo neogotisko formu arhitektūru un interjeriem, kuros parādās arī jūgendstila motīvi.

Latvijas Mākslas akadēmija dibināta, pateicoties tās pirmā rektora izcilā latviešu mākslinieka Vilhelma Purvīša (1872–1945) iecerei izveidot Latvijā augstāko mākslas izglītības iestādi. Akadēmija kļuvusi par reģionālā un Eiropas mērogā svarīgu mākslas institūciju, kuras mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu augstāko izglītību, kā arī vispusīgi attīstīt mākslu, dizainu un zinātni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!