Foto: Publicitātes attēli

"Latvijas Pasts" sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kuras redzams Latvijas ezeru tīrības un bioloģiskās jaunības simbols, reti sastopamais un apdraudētais augs - Dortmaņu lobēlija, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Pasts" pārstāve Vineta Kļaviņa.

Dortmaņa lobēlijas pastmarka, kuras dizaina autors ir mākslinieks Edgars Folks, izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, katras nominālvērtība ir 1,20 eiro. Savukārt aploksnes izdotas 800 eksemplāru tirāžā, ziņots uzņēmuma ziņojumā. Filatēlijas jeb pastmarku un aplokšņu izdevumi būs pieejamas iegādei lielāko Latvijas pilsētu pasta nodaļās no piektdienas, 17. jūnija, kā arī "Latvijas Pasta" e-veikalā.

Dortmaņa lobēlija (Lobelia dortamnna) ir 20 līdz 70 centimetru augsts daudzgadīgs ūdensaugs ar smilšainā vai grantainā gruntī iesakņotu blīvu lapu rozeti un garu ziednesi, kas ziedēšanas laikā paceļ virs ūdens ziedkopu ar trim līdz 12 baltiem ziediem. Šis skaistais un dekoratīvais augs zied no jūnija vidus līdz jūlija beigām.

Lobēlija ir Latvijas ezeru tīrības un bioloģiskās jaunības simbols. Tā ir izplatīta Eiropas un Ziemeļamerikas ziemeļu reģionu tīros un barības vielām nabadzīgos ezeros. Latvijā mūsdienās tā ir sastopama reti un ir ļoti apdraudēta augu suga, tāpēc iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas pirmajā kategorijā kā īpaši aizsargājama.

Vēl 20.gadsimta pirmajā pusē Latvijā tā bija sastopama vismaz 50 ezeros, taču mūsdienās saglabājusies ne vairāk kā 29 ezeros.

Tiek ziņots, ka nākamais filatēlijas izdevums plānots 8. jūlijā.

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus.

Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!