Foto: Reuters/Scanpix
Izdemolētos un izlaupītos pasta maisus ar vairākiem simtiem sīkpaku sūtījumu, kas Latvijas Pastā no Lielbritānijas saņemti īsi pirms Jaunā gada un kuriem nezināmu vandaļu nodarīto bojājumu rezultātā nebija iespējams noteikt ne adresātu, ne arī identificēt to saturu, Latvijas Pasts nogādājis atpakaļ "Royal Mail".

Latvijas Pasts informēja, ka atpakaļ Lielbritānijas pasta operatoram nosūtīti arī pārbaudes paziņojumi, kuros detalizēti fiksēti fakti par sūtījumu saņemšanu bojātā veidā.

Pasta maisu iepakojums nebija bojāts un tie bija aizzīmogoti atbilstoši "Royal Mail" ierasti lietotajam marķējumam, Latvijas Pasts aicina Lielbritānijas pasta iestādi mainīt adresātiem Latvijā nogādājamo sūtījumu virzīšanas plānus un pastiprināt attiecīgos drošības pasākumus, lai izslēgtu sūtījumu apzagšanas un sabojāšanas risku.  

Latvijas Pasts aicina visus potenciālos reģistrētu sūtījumu saņēmējus no Apvienotās Karalistes, kas tos līdz šim nav saņēmuši, vērsties ar oficiālu informācijas pieprasījumu Latvijas Pastā (Ziemeļu iela 10, Lidosta Rīga, Mārupes novads, LV-1000) vai pārbaudīt sūtījuma konkrētā brīža statusu Latvijas Pasta interneta mājas lapas sadaļā Meklēt sūtījumu.

Sešu mēnešu laikā no reģistrēta pasta sūtījuma nodošanas dienas pastā sūtītājam ir tiesības vērsties savā pasta iestādē - šajā gadījumā Lielbritānijas pastā - ar pretenziju par sūtījuma satura iztrūkumu, uzrādot pasta kvīts oriģinālu. Materiālo atlīdzību par reģistrēta pasta sūtījuma satura iztrūkumu sūtītājam izmaksā tās valsts operators, kurā sūtījums nodots. Ja sūtītājs atsakās no šīm savām tiesībām, materiālo atlīdzību var saņemt arī adresāts.

Kaut gan starptautiskās konvencijas neregulē nereģistrētu (vienkāršu) sūtījumu bojāšanas vai satura iztrūkuma kompensēšanu, Latvijas Pasts iesaka sazināties ar sīkpaku izsūtītājiem Apvienotajā Karalistē arī tos potenciālos adresātus Latvijā, kam no Lielbritānijas šajā laikposmā bija jāsaņem nereģistrēti sūtījumi, bet kas tos nesaņēma, un, uzrādot attiecīgos nosūtīšanas dokumentus, arī par tiem informēt "Royal Mail".

Jau ziņots, ka no piecsimt līdz pat tūkstotim sīkpaku Latvijā no Anglijas pienākušas izlaupītā veidā. Ar "Lielbritānijas pastu" sūtītās paciņas bijušas 16 maisos, kas ārēji nebija skarti, bet Rīgā, tos atverot, atklājās, ka paciņas izzagtas un saplēstas. Turklāt paciņām bija jāpienāk arī ātrāk, jo tās izsūtītas decembra vidū.

Kad 29.decembrī Latvijas pastā atvēra maisus un sāka šķirot, izrādījās, ka 16 maisos sūtījumi ir izlaupīti. Ilggadējie pasta darbinieki sacīja, ka šādu gadījumu neatceras. Ārēji maisi nebija bojāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!