Foto: Reuters/Scanpix

8. un 9. martā Jūras spēku patruļkuģis P-08 "Jelgava" kopā ar Dānijas fregati "HDMS Niels Juel" un Lietuvas Jūras spēku pretmīnu kuģi "Kuršis" piedalīsies Apvienoto reaģēšanas spēku integrētajā militārā vingrinājumā Baltijas jūrā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Vita Briže.

Mācību ietvaros Latvijas ūdeņos notiks jūrniecības elementu, pretgaisa aizsardzības un praktiskās šaušanas treniņi.

Apvienotie reaģēšanas spēki integrēto militāro vingrinājumu Baltijas jūrā uzsāka 4. martā pēc Kopenhāgenā, Dānijā notikušās Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmes, kurā Latviju pārstāvēja Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece.

Militārā vingrinājuma aktivitātes Baltijas jūrā vada Dānijas jūras spēku fregate "HDMS Niels Juel" un Zviedrijas jūras spēku korvete "HSwMS Karlstad", uz kuras atrodas gaisa kuģis. Savukārt Lielbritānija militārajā vingrinājumā piedalās ar fregati "HMS Northumberland".

Militārā vingrinājuma ietvaros Dānijas apgādes kuģis Dānijas, Zviedrijas un Lielbritānijas karalisko jūras flošu kuģu pavadībā piegādās militāros transportlīdzekļus un ekipējumu Dānijas kontingentam, kas pilda dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes Igaunijā kaujas grupā, tādējādi stiprinot tās kaujas spējas.

Apvienoto reaģēšanas spēku integrētajā militārajā vingrinājumā Baltijas jūrā piedalās arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Jūras spēku kuģi.

2015. gada 30. novembrī Lielbritānijā septiņas valstis – Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija – parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi. 2017. gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt 2021. gada aprīlī tai pievienojās Islande.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju un citām šī spēku formējuma dalībvalstīm, kā arī bruņoto spēku kopējo spēju attīstība, regulāri piedaloties starptautiskajās militārajās mācībās, attīstot praktisko partnerību un jaunas kaujas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!