Foto: PantherMedia/Scanpix
Biedrība 'Latvijas Pedagogu dome' (LPD) izveidojusi portālu 'Alternatīvā izglītības reforma', kurā paredzēts apkopot pedagogu priekšlikumus un idejas, kā arī apzināt reālās problēmas, kas būtu jārisina tuvākajā laikā izglītības jomā, pavēstīja Latvijas Pedagogu domes valdes priekšsēdētājs Andrejs Mūrnieks.

Viņš norādīja, ka skolotāji, studenti un zinātnieki ir aicināti ievietot portālā rakstus, īsas idejas un dalīties ar savu redzējumu par izglītības attīstību.

Portālā iesniegtos ierosinājumus iecerēts izvērtēt un iesniegt valdībai februāra beigās. Mūrnieks akcentēja, ka tas neesot domāts kā pretstats Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīvām, bet kā reformu papildinājums un paplašinājums.

Mūrnieks pastāstīja, ka līdzekļu trūkuma dēļ LPD bijusi spiesta atteikties no vairākām sākotnējām idejām un izveidot pavisam necilu vietni, kurā tomēr ir iespējams gan ievietot priekšlikumus, gan arī par tiem balsot. Portālā ievietota arī Valdības deklarācija un par katru no tās punktiem jeb solījumiem arī ir iespējams nobalsot. Tādā veidā tikšot noskaidroti prioritārie reformu soļi - tie, kurus ieteicams īstenot vispirms.

Viņā atgādināja, ka lielākās izglītības darbinieku organizācijas - Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un Latvijas Pedagogu dome - jau 2012.gada 23.martā pauda savu redzējumu par izglītības reformām deklarācijā "Pedagogi atbalsta līdzsvarotas reformas izglītībā". Mūrnieks akcentēja, ka tagad pienācis laiks savu piedāvājumu detalizēt, tāpēc LPD ir izveidojusi portālu un gatavojas nākt palīgā reformu plānošanā.

Mūrnieks aicināja arī izbeigt personiskos konfliktus un restartēt visu izglītības attīstībā ieinteresēto attiecības, panākot sadarbību. "Nepieciešama kvalitatīva diskusija par reformu būtību, nevis sīkas ķildas un replikas internetā vai sociālajos tīklos," uzsvēra Mūrnieks.

Pedagogiem esot jāpārņem iniciatīva, jo tikai paši izglītībā iesaistītie vislabāk spēšot pateikt, kas tieši ir jāmaina, lai izglītības kvalitāte pieaugtu.

Ideju izvērtēšanā tikšot iesaistītas arī citas pedagogu organizācijas.

Viņaprāt, tikai tagad izglītības reformu būtu loģiski sākt plānot, ņemot vērā Saeimas tikko pieņemtā Nacionālā attīstības plāna virzienus un prioritātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!