Foto: DELFI

Latvijas Okupācijas muzejs no Latvijas Juristu apvienības (LJA) saņēmis dokumentus par LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) slepenajām operācijām un darbinieku pierakstiem, kas būs ļoti noderīgi Latvijas nacionālo partizānu kustības izpētē, vēstīja muzeja vēsturniece Inese Dreimane.

Ar apvienības rīcībā esošajiem dokumentiem Okupācijas muzeja direktors un pētnieki iepazinušies aizvadītajā nedēļā. Dokumentos ir informācija par četru bijušo PSRS dienestu NKGB-MGB darbinieku līdzdalību nacionālo partizānu kustības apkarošanā Kurzemē laikā no 1945. gada līdz 50. gadu sākumam.

Dokumenti tapuši 80. gados un bija paredzēti iesniegšanai toreizējai VDK vadībai ar mērķi panākt Lielā Tēvijas kara veterāna statusa piešķiršanu vienam no šiem čekistiem.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja LJA vadītājs Rihards Bunka, šie dokumenti tikuši "nejauši atrasti", un to izdarījis viens no apvienības biedriem. "Kā man ir zināms, tad vienā nekustamajā īpašumā tika atrasti šie dokumenti. Tas tikai pierāda to, ka Latvijā vēl joprojām ir VDK dokumenti, kurus arvien izdosies atklāt turpmāk," pieļāva Bunka, norādot, ka nevēlas atklāt, kurā īpašumā dokumenti tika konstatēti.

Viņš skaidroja, ka esot atklāta vesela paka pierakstu, kurus esot veikuši VDK darbinieki, vairākas uz rakstāmmašīnas veidotas hronoloģiskas atskaites, kurās darbinieki informējuši vadību par paveikto, kā arī aprakstīti vairāki desmiti slepeno operāciju un to rezultāti, tāpat daudzās atskaitēs esot norādīts uz to, "cik cilvēku ir nošauti".

Savukārt muzeja vēsturniece skaidroja, ka ir pilnīgi iespējams, ka mājās šādus un līdzīgus dokumentus, piemēram, fotogrāfijas, priekšmetus un tamlīdzīgas lietas, var atrast. "Cita lieta ir tā, ka "atradēji" visbiežāk neiedziļinās saturā un visu izmet vai sadedzina. Īpaši tas sakāms par gadījumiem, kad māju iegādājas sveši cilvēki jebšu pēcteči, kuriem nav bijis ne mazākās intereses par savas ģimenes vai dzimtas izcelsmi un gaitām," sacīja Dreimane.

LJA atrastos dokumentus iesniedza gan Latvijas Okupācijas muzejam, gan Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!