Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") ceturtdien tikās ar ANO Pasaules Pārtikas programmas (WFP) delegāciju, kas WFP Drošības dienesta vadītāja Maika Lorencena vadībā trešdien ieradusies Rīgā, informē Ārlietu ministrija.

Sarunas laikā ANO pārstāvis Kristovskim uzsvēra, ka tiek darīts viss iespējamais, lai nolaupītie Latvijas pilsoņi pēc iespējas ātrāk tiktu atbrīvoti.

WFP dienesti sadarbojas ne vien ar Latvijas valdības pārstāvjiem un kompetentajiem dienestiem, bet šajā  koordinācijas darbā ir iesaistīta arī Sudānas valdība.

Jau vēstīts, ka ārlietu ministrs ir izveidojis krīzes centru, kas koordinē savas aktivitātes ar WFP un Sudānas pārstāvjiem. Latvija uz Sudānu arī nosūtījusi divas amatpersonas.

Kā ziņots, otrdien ar mērķi iespējami ātrā laikā atrisināt ķīlnieku krīzi Sudānā, kur nolaupīti trīs Latvijas pilsoņi, kas strādāja WFP uzdevumā, Latvijas valdība nolēma aicināt WFP darboties Latvijas interesēs un uzņemties krīzes atrisināšanu un nolaupīto atbrīvošanu. Tāpat valdība nolēma, ka tā neizvirzīs nekādas juridiskas prasības, ja WFP neizdotos izpildīt minēto aicinājumu. Latvija nepiedāvās nekādu izpirkuma maksu nolaupītājiem, ja tāda tiks pieprasīta. Tāda ir arī ANO struktūru politika.

Šāds Latvijas valdības lēmums tika pieņemts, balstoties uz faktu, ka nolaupīšanas brīdī nolaupītie pilsoņi strādāja šīs ANO aģentūras uzdevumā un to, ka WFP ir liela pieredze šādu krīzes situāciju atrisināšanā, tai ir īpaši apmācīti darbinieki sarunu vešanai un ķīlnieku atbrīvošanai.

Jau vēstīts, ka Sudānas rietumos, Dienviddarfūras štatā pagājušās nedēļas beigās nolaupīti trīs Latvijas valstspiederīgie - divi helikoptera piloti un mehāniķis. Latvijas lidotāji ir no uzņēmuma "GM Helicopters". Ārlietu ministrijā informācija par nolaupīšanu saņemta naktī uz piektdienu.

Pagaidām nav informācijas par iespējamo izpirkuma maksas pieprasīšanu. Nolaupītie piegādājuši humānās palīdzības kravas ANO Pasaules pārtikas programmas uzdevumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!