Foto: Maija Vanaga/Arhīva foto. Nams Tatārijā, kurā mita izvestie bērni, un viens no Krotes pionieriem pēc atgriešanās Latvijā
1941. gada 23. jūnijā, tūlīt pēc vācu iebrukuma, no Latvijas uz Krieviju bez vecāku ziņas tika izvesti aptuveni 350 bērni, kuri tobrīd atradās pionieru vasaras nometnēs. Daudzi no viņiem ārkārtīgi smagajā ceļā uz Tatāriju gāja bojā, pārējie mita smagos apstākļos nabadzīgā kolhozā un cieta badu. Šo pionieru vecāki vairākus gadus dzīvoja neziņā, domājot, ka viņu bērni ir gājuši bojā. "Delfi" turpina rakstu sēriju par 1941. gadā uz Tatāriju aizvestajiem Latvijas bērniem.

Raksta pirmo daļu, kurā stāstīts, kā latviešu pionieri 1941. gada vasarā nokļuva Krievijā, lasiet šeit.

"Kur palikuši Krotes nometnes bērni?" Šādu jautājumu 1941. gada jūlija sākumā, pēc cīņām, uzdeva Liepājas pionieru vecāki. Kaujas bija beigušās, vācu karspēks bija aizdzinis Sarkano armiju prom no Kurzemes, un liepājnieki beidzot varēja tikt uz Kroti meklēt savus bērnus. Nometne bijusi gandrīz tukša, 85 bērni jau atradās aiz frontes joslas Rīgā, bet Krotē bija palikuši vien pieci apslimuši pionieri.

1941. gada 20. jūlijā Liepājas pilsētas valdes uzdevumā īpaša delegācija ar kravas auto devās uz Rīgu meklēt bērnus, ziņoja laikraksts "Kurzemes Vārds". Liepājnieki nonākuši Rīgā, kur bērni nav atrasti, bet saņemtas ziņas, ka ešelons devies uz Madonu un Gulbeni. Liepājas delegācija braukusi tālāk uz Gulbeni, Rītupi, Ostrovu un līdz pat Pleskavai. Tomēr katrā nākamajā galamērķī tika saņemtas ziņas, ka latviešu bērni šeit ir bijuši, bet pirms vācu armijas ienākšanas devušies tālāk. Klejojot pa piefrontes zonu, liepājnieki beidzot nonākuši Sošihinā, kur iepriekš ešelons ar latviešu pionieriem tika bombardēts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!