Foto: Publicitātes foto
Latvijas polārpētnieki Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns Vernadska polārstacijā, Antarktīdā sākuši savus pirmos pētījumus, informēja projekta koordinatore Marta Zīverte.

Viņa skaidroja, ka pašlaik ekspedīcijas dalībnieku ieceres norit pēc sākotnējā plāna, bet, ņemot vērā Arktikas skarbo dabu un laika apstākļus, komanda katru dienu galvenokārt pievērš uzmanību tikai primāri iecerēto datu iegūšanai.

Šogad polārās stacijas komandas nomaiņa notiks ar aizkavēšanos, un ģeologiem būs papildu laiks, lai pilnībā pabeigtu pētījumus. Taču, ņemot vērā, ka Antarktīdas kontinentā tuvākajā laikā palēnām sāks iestāties ziema, laikapstākļi šajā kontinentā paliks arvien sliktāki, līdz ar ko, pētniekiem būs mazāk iespēju doties uz tālākajām salām.

Rīts komandai sākas ap pulksten 7, bet ap pulksten 8.30 komanda sēžas laivā un dodas uz kādu no salām veikt pētījumus. Latviešu pētnieki uzturas Vernadska polārstacijā, no kuras nav atļauts doties laukā, ja vēja ātrums brāzmās pārsniedz 20 metrus sekundē.

"Katru reizi pirms došanās ārā no bāzes, pētniekiem jāziņo un jānorāda, cik stundas tiks pavadītas strādājot. Atrodoties ārā, pa rāciju divās stundās ir jāziņo, vai darbs norit labi. Gadījumā, ja polārstacijā kādā no šiem intervāliem netiek saņemta atbilde, tiek sūtīta laiva, lai pārliecinātos, ka nav noticis nekas ārkārtējs," polārstacijas drošības noteikumus aprakstīja Zīverte.

Kā ziņots, Latvijas polārpētnieki 10. februārī sāka vismaz mēnesi garu ekspedīcijā uz Antarktīdu, kur paredzēts izzināt ledāju vēsturisko un iespējamo nākotnes attīstību. Karušs iepriekš stāstīja, ka ekspedīcijas mērķis ir organizēt un īstenot pirmo Latvijas zinātnieku ekspedīciju uz Antarktīdu, galvenokārt koncentrējoties uz Argentīnas salu arhipelāgā esošajiem mazajiem ledājiem.

"Lai gan varētu likties, ka Antarktīda ir sen zināma, taču nopietni pētījumi šajā kontinentā sākti tikai pagājušā gadsimta sākumā," teica Karušs.

Ekspedīcijai pētnieki gatavojušies vairākus gadus, sākot ar sagatavošanos jau pirmajai ekspedīcijai uz polāro apgabalu. Pirmā ekspedīcija notika 2014. gadā uz Islandi, turpat atgriežoties arī 2015.gadā. 2016.gadā polārpētnieki devās uz Grenlandi, bet pirms pus gada atkal atgriezās no Islandes. Katrā no ekspedīcijām tiek mēģināts aptvert arvien dažādākas polārās teritorijas, pauda Karušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!