Otrdien Ņujorkā ANO tūkstošgades sanāksmes ietvaros notika pasaules valstu vadītāju sieviešu sanāksme, kurā piedalījās arī Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.
Ja valstu vadītāju sieviešu tikšanās būtu rīkota pirms 100 gadiem, tad karaliene Viktorija tajā sēdētu lepnā vientulībā. Šodien viņai jau būtu desmit kolēģes. Tas gan nav īpaši liels progress, taču tas ir iesākums, tikšanās laikā atzina Jaunzēlandes premjerministre Helēna Klārka.

Klārka, kā arī Latvijas un Somijas prezidentes Ņujorkā tikās ar citām sievietēm, kas savās valstīs ieņem vadošus amatus, tai skaitā arī ar ASV valsts sekretāri Madlēnu Olbraitu. Tikšanās laikā tika apspriestas problēmas, kas skar sievietes un meitenes.

"Fakts, ka pasaules valstu vadītāju sieviešu tikšanās vispār notiek, liecina par progresu, ko esam panākuši kopš 1900.gada, kad karalienei Viktorijai šeit būtu bijis jābūt lepnā vientulībā," norādīja Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

"No otras puses, ja apsveram faktu, ka puse no pasaules iedzīvotājiem ir sievietes, sieviešu skaits.. acīmredzami norāda, ka mums vēl ejams tāls ceļš," teica Latvijas prezidente.

Pēdējo 100 gadu laikā valstis vai valdības ir vadījušas 29 sievietes.

Otrdienas tikšanos organizēja Pasaules vadītāju sieviešu padome, kuras līdere uzskata, ka šajā sabiedrībā pietrūkst amerikānietes.

"Amerikā ir diezgan spēcīgs vīriešu šovinisms. Pasaulei tā būtu ļoti nozīmīga vēsts, ja ASV būtu sieviete prezidente," teica Kima Kembela, kura 1993.gadā bija Kanādas premjerministre. Patlaban Kembela vada Pasaules vadītāju sieviešu padomi, kas darbojas Džona Kenedija valdības skolā Harvarda universitātē, Masačūsetsas štatā.

Otrdien vairāki desmiti sieviešu, kas strādā vadošos starptautiskos amatos, tai skaitā bijusī Īrijas premjerministre Mērija Robinsone, kas tagad ir ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos, UNICEF izpilddirektore Kerola Belamija un Somijas prezidente Tarja Halonena, apspriedās par to, kā palielināt sieviešu lomu miera uzturēšanā un miera nodibināšanā, meiteņu izglītības uzlabošanu, kā arī cīņu ar vardarbību pret sievietēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!