Pēc tam kad Simona Vīzentāla centrs iesniedzis jaunus pierādījumus, Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga trešdien piekritusi pārskatīt vairāku Latvijas pilsoņu lietas, kas saistītas ar Otrā pasaules kara noziegumiem un kuru izskatīšana Latvijas tiesās bija pārtraukta.
Trešdien no rīta pirms Starptautiskā holokausta formuma oficiālās atklāšanas Stokholmā Vīķe - Freiberga tikās ar Simona Vīzentāla centra Jeruzālemes biroja direktoru Efraimu Zurofu.

Simona Vīzentāla centrs apstrīdējis 41 no 13 000 Latvijas tiesu spriedumu, ar kuriem pēc neatkarības atgūšanas 1991.gadā tika reabilitēti latvieši, kuri par Otrā pasaules kara noziegumiem bija notiesāti PSRS.

"Dažās no šīm lietām Zurofa kungs apstrīdējis tiesu lēmumu un sacīja, ka eksistē pierādījumi, par kuriem citās tiesas prāvās liecinājuši viņa kolēģi, ka arhīvos atrasti materiāli, kas, pēc viņa domām, sniedz pierādījumus par šo cilvēku vainu," pēc tikšanās žurnālistiem teica Vīķe - Freiberga.

"Viņš piedāvāja mums iepazīties ar šiem pierādījumiem, bet es savukārt piedāvāju lūgt mūsu Augstākajai tiesai un ģenerālprokuroram vēlreiz pārskatīt šīs lietas un izvērtēt pierādījumu pamatotību, kas tiek izmantoti, lai šajās konkrētajās lietās mainītu spriedumu," sacīja prezidente.

Vairāk nekā 40 valstu vadītāji no 26. līdz 28.janvārim ieradušies Stokholmā uz forumu, kas veltīts holokausta izpētei un piemiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!