Foto: F64

Latvijas Radio (LR) konstatējis Ētikas kodeksa pārkāpumus un atvainojas par žurnālistes Janas Jermakovas profesionālo rīcību LR4 raidījuma "Doma laukums" laikā, informēja LR.

Radio bija izveidojis komisiju, kas vērtējusi Jermakovas rīcību un atbilstību LR Ētikas kodeksam un Rīcības kodeksam. Komisija atzina, ka Jermakova nav ievērojusi Ētikas kodeksu, nenorobežojoties un nenosodot kādas zvanītājas viedokli, kurā zvanītāja izteica aicinājumu iznīcināt 12 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, kuri parakstījušies par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā.

LR uzsver, ka tā Ētikas kodeksā ir noteikts, ka Latvijas Radio kā sabiedrisks saziņas līdzeklis veicina sabiedrības saskaņu.

Radio valdes locekle satura jautājumos Sigita Kirilka atvainojas visiem, kurus ir aizskārusi žurnālistes Janas Jermakovas rīcība un raidījuma saturs 9.maija tiešraidē. "Latvijas Radio iestājas pret jebkura veida cilvēka pazemošanu vai diskrimināciju," uzsver Kirilka.

Komisijas sniegtais vērtējums ir iesniegts LR valdei, kas izskatīs jautājumu par turpmāko rīcību saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore ar iesniegumu vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt LR4 9.maijā izskanējušo aicinājumu iznīcināt tos 12 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, kuri parakstījušies par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā. Kāda zvanītāja ēterā izteikusies "Man liekas, daudz vieglāk ir iznīcināt tos 12 tūkstoš cilvēkus, kuri parakstījās, nekā pieminekli". Reaģējot uz šo frāzi, Jermakova rezumēja: "Nu redziet, cik spēcīga aizstāvība ir mūsu piemineklim".

Jermakovas rīcību nosodīja gan Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāja Aija Dulevska, gan Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA). Tāpat šis gadījums izraisīja samērā plašu rezonansi sabiedrībā un Ģenerālprokuratūra norādīja, ka izmeklēs šo gadījumu.

LR, komentējot šo atgadījumu, to nodēvēja par parastu cilvēka viedokli, kādi radio dzirdami bieži un pauda, ka negrasās to vērtēt ārpus savām procedūrām. Komentējot žurnālistes rīcību, LR pārstāve sacīja, ka LR nekomentē un neinterpretē vadītājas izteikumus, taču "tuvākajā laikā" tikšot sasaukta ombuda sapulce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!