Foto: F64

Vairāk nekā 100 Latvijas Radio darbinieki valsts augstākajām amatpersonām un žurnālistu arodorganizācijām adresētā atklātā vēstulē aicinājuši rīkot atkārtotu konkursu Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatam, nodrošinot tā norises caurspīdīgumu un atklātumu.

Darbinieki atklātā vēstulē, kas publicēta sabiedrisko mediju portāla "lsm.lv" interneta mājas lapā, aicinājuši jaunajā konkursā rīkot, piemēram, pēdējās kārtas kandidātu publisku diskusiju un laikus iepazīstinot sabiedrību ar konkursantu vīzijām par Latvijas Radio nākotni.

Vēstulē norādīts, ka ir pagājušas divas nedēļas kopš Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) organizētā konkursa noslēguma, kura "rezultāti raisīja neizpratni un pārsteigumu".

Iegūstot papildu informāciju par konkursa norisi, kā arī uzzinot jaunās Latvijas Radio valdes "turpmākās darbības redzējumu, pareizāk, tā trūkumu, šobrīd jo stiprākas kļūst aizdomas, ka NEPLP deklarētais mērķis - atrast iespējami spēcīgāko Latvijas Radio vadību - nav sasniegts". 

Vēstulē norādīts, ka Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja izvēles process bijis necaurspīdīgs un nedemokrātisks - konkursa trešajā kārtā Aldis Pauliņš tika izvirzīts kā viens no diviem pretendentiem valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos, taču šajā konkursā ar NEPLP locekļu balsu vairākumu piekāpās Sigitai Kirilkai.

Valdes priekšsēdētāja amatam šajā stadijā tika izvirzīti divi citi kandidāti - Jānis Siksnis un Vita Tērauda. Tikai pēc tam, kad NEPLP nespēja apstiprināt amatā nevienu no šiem kandidātiem, uz papildu kārtu tika izvirzīts Pauliņš, kurš tad arī guva vienbalsīgu atbalstu.

"Nav skaidra motivācija, kāpēc tik īsā laikā Padome mainīja savas domas un apstiprināja kandidātu, kurš iepriekš tika atzīts par vājāku," vēstulē norāda medija darbinieki.

"Joprojām nav arī skaidrs, kāda īsti ir Alda Pauliņa vīzija, un kas ir tie mērķi, kuru ātrāku īstenošanu NEPLP no viņa kā no jaunā Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja sagaida. Nevienā no tikšanās reizēm Pauliņš uz Latvijas Radio darbiniekiem būtiskiem jautājumiem nav spējis atbildēt neko vairāk par vispārīgām, klišejiskām frāzēm," teikts vēstulē.

Darbinieki atgādina, ka kopš valsts SIA "Latvijas Radio" izveides, tās vadība allaž bijusi uzticēta nozares profesionāļiem ar vērā ņemamu darba pieredzi tajā vai citā radio darbības jomā. "Neuzstājam, ka šīs kvalitātes ir "nerakstīts likums" vadītāja izvēlē, taču uzskatām, ka tām ir bijusi būtiska loma, nodrošinot Latvijas Radio darbības līdzšinējo stabilitāti, neatkarību un attīstību (jo sevišķi ekstremāla finansējuma samazinājuma situācijā 2009. gadā)".

"Augstākminētie fakti par konkursa norisi, Pauliņa pieredzes trūkums mediju darbā un neskaidrā izpratne par sabiedrisko mediju lomu un mērķi, mūsuprāt, liecina, ka viņš ticis izvēlēts nevis kā spēcīgākais, bet gan NEPLP pieņemamākais - mums neizprotamu iemeslu dēļ - kandidāts. Respektīvi - konkursā nav izvēlēts iespējami labākais Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs," norāda darbinieki, atzīmējot, ka šāds iznākums viņiem nav pieņemams un aicinot rīkot jaunu konkursu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!