Foto: LETA

Latvijas Radio (LR) iebilst pret sasteigtu vienota sabiedriskā medija izveidi, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē uzsvēra LR valdes loceklis Jānis Siksnis.

Siksnis norādīja, ka LR ir nosūtījis vēstuli ar viedokli "Par jauna sabiedriskā medija izveides koncepciju" Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Kultūras ministrijai, Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai un Satiksmes ministrijai, kurā norādīts, ka LR pašlaik neatbalsta vienota sabiedriskā medija izveidi, bet aicina sākt sabiedrisko mediju reformu ar vissteidzamākajām un papildu resursus vismazāk prasošajām pārmaiņām.

Jau iepriekšējā komisijas sēdē Siksnis pauda viedokli, ka ideju par Latvijas Televīzijas (LTV) un LR apvienošanu būtu nepieciešams atstāt kā pēdējo iespēju, jo nav zināms, vai tiks piešķirta nauda visām labajām idejām, kas ir iekļautas koncepcijā par Latvijas sabiedriskā medija (LSM) izveidi.

Siksnis norādīja, ka koncepcijā kopumā ir uzskaitītas Latvijas sabiedrisko mediju problēmas un izaicinājumi - neatbilstošs pārvaldes modelis, nepilnīgs saturs, tehnoloģiskās un cilvēkresursu vajadzības. Tomēr koncepcijas nesniedz pārliecinošu atbildi, vai izvēlētais risinājuma variants ir pats piemērotākais.

Pēc Sikšņa domām, norādītais nepieciešamā finansējuma apjoms ir maldinoši neliels, pēc LR aprēķiniem summa esot ap 152 miljoniem latu. Savukārt nepietiekama finansējuma apstākļos rodas draudi, ka koncepcijā paredzētā satura ražošanas sinerģija netiks sasniegta, bet gluži pretēji - sasteidzot divu organizāciju apvienošanu, palielinās viedokļu daudzveidības samazināšanās varbūtība.

"Es neredzu apvienotā medija satura lielos ieguvumus. Jāsaka, ka drīzāk saturs kļūs vienveidīgāks un viens medijs sāks dominēt pār otru. Tas var samazināt pēc krīzes iegūto sabiedrības uzticību LR, kā arī samazināt LR darbinieku motivāciju. Neuzskatu, ka ir jāsteidzas ar vienota medija izveidi," sacīja Siksnis.

Vēstulē norādīts, ka jau pašā koncepcijā atzīts, ka, veidojot kopīgas tematiskas redakcijas, kādas pastāvēja pirms valstiskās neatkarības atjaunošanas, neizbēgami samazināsies viedokļu daudzveidība, kas būs īpaši aktuāli nepietiekama nodrošinājuma apstākļos, jo tad dominēs stiprākā jeb ietekmīgākā intereses.

Vēstulē minēts, ka pēc iespējas ātrāk ir jāizveido vienota datubāze (vienotais ziņu katalogs), kas ļautu LR un LTV redzēt vienam otra plānus un sadarboties to notikumu atspoguļošanā, kur spēku apvienošana ir savstarpēji izdevīga. Pie tā jau tiek strādāts vienotās ziņu lapas projekta laikā.

LR ierosina sākt ar Sabiedriskās mediju padomes izveidošanu, kurai jāizstrādā Sabiedriskā labuma vērtēšanas mehānisms, kas dod iespēju sabiedrībai pārliecināties par finansējuma lietderīgu izmantošanu, jo šādā veidā ir iespējams pārliecināt sabiedrību par līdzmaksājuma ieviešanas pamatotību, kas ir ļoti būtisks finansējuma avots sabiedrisko mediju ilgtermiņa uzturēšanai.

Siksnis iepriekš pauda atbalstu idejai par līdzmaksājumu, tomēr koncepcijā iekļautais modelis esot brutāls. Vispirms esot jāpanāk sabiedrības izpratne par līdzmaksājuma nepieciešamību.

"Tad, kad būs iegūta pārliecība par valsts spēju stabili uzturēt savus sabiedriskos medijus, var lemt par apvienošanās lietderību. Protams, visa šī procesa gaitā LTV un LR turpinās sadarbību pie dažādu kopīgu projektu attīstības," norādīja Siksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!