Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts, kuram 7.novembrī beidzas pilnvaru termiņš, Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTVP) iesniegtajā nākamo piecu gadu darbības koncepcijā apsver abonentmaksas ieviešanas iespējas.
Radio cer, ka abonentmaksas ieviesīs 2004. - 2005.gadā un sākumā tās būs nelielas, piemēram, lats mēnesī.

Koncepciju padome izskatīs nākamceturtdien, informēja NRTVP loceklis Imants Rākins. Tad arī tiks pieņemts lēmums, vai pagarināt Kolāta pilnvaras vēl par pieciem gadiem, vai izsludināt konkursu uz radio ģenerāldirektora amatu.

Kolāts sarunā ar atzina, ka radio darba nodrošināšanai ir nepieciešami aptuveni 3,5 miljoni latu. Pašlaik radio saņem 2,3 - 2,5 miljonus latu.

Viņš uzskata, ka situāciju varētu labot, valsts budžetā izdalot radio kā svarīgāko jomu, kas ir mazticams. Otrs variants ir abonentmaksu ievešana, kas, pēc Kolāta domām, varētu notikt 2004. - 2005.gadā, ja politiķi atbalstīs šo ideju.

Viņš arī atzina, ka abonentmaksas būtu sadalītas starp abām sabiedriskajām raidorganizācijām - Latvijas Radio un Latvijas Televīziju.

Abonentmaksas tiktu ieviestas pakāpeniski, sākumā tās būtu nelielas, iespējams viens lats mēnesī, klāstīja Kolāts. Abonentmaksas arī ļautu daļēji atteikties no reklāmas, vismaz pirmajā radio kanālā.

Nākamo piecu gadu koncepcijā Kolāts arī iekļāvis četru radio programmu apjoma palielināšanu līdz diennakts raidīšanai, ko varētu paveikt līdz 2003.gada beigām, ja būtu nepieciešamais finansējums.

Pašlaik četras Latvijas Radio programmas - pirmā, otrā, Doma laukums un Klasika - kopā raida 73 stundas diennaktī, bet pirms pieciem gadiem raidīja tikai 37 stundas.

Koncepcijā minēta arī nepieciešamība pēc radio pārvaldes pārstrukturēšanas, kas saistīta ar plānoto raidapjoma palielināšanu - Kolāts vēlas daļu savu pilnvaru deleģēt vietniekiem. Pašlaik viņam ir tikai viena vietniece, bet palīgu varētu būt vairāk, lai problēmas varētu risināt laicīgi.

NRTVP koncepciju izskatīs kopā ar iepriekš iesniegto Kolāta pārskatu par piecos gados paveikto. Ja padomei nebūs būtisku iebildumu vai priekšlikumu, Kolāta pilnvaras tiks pagarinātas, vēstīja Rākins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!