Foto: EPA/LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA), ņemot vērā līdzšinējo Eiropas valstu pieredzi, rosina liegt personām aizklāt seju publiskās vietās, portālam "Delfi" pavēstīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

Aizliegumam partija izstrādājusi atsevišķu likumprojektu - "Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās".

"Likuma mērķis ir palielināt sabiedrisko kārtību un drošību, cilvēkiem atrodoties publiskās vietās," skaidro LRA Par sejas aizklāšanu ar apģērbu publiskās vietās paredzēts sods līdz 150 eiro, savukārt par personas piespiešanu aizklāt seju ar apģērbu publiskās vietās sods varētu būt 350 eiro.

Publiskās vietās seju drīkstēs aizklāt personas, kuru darba veikšana vai dienesta pienākumu pildīšana prasa sejas aizklāšanu ar apģērbu. Tāpat aizliegums neattiektos uz sporta un mākslas pasākumiem, kā arī tradicionāliem kultūras svētkiem, norāda LRA.

Deputāti vērš uzmanību uz to, ka saistībā ar pieaugošo patvēruma meklētāju un bēgļu skaitu no Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, Latvijā iespējama dažāda līmeņa draudu palielināšanās.

Līdzšinējā pieredze liecinot, ka teroristi un citi vardarbīgi noskaņoti indivīdi bieži mēdz izmantot iespēju aizsegt seju ar apģērbu publiskās vietās, lai izraisītu nekārtības, bojātu īpašumus, kā arī radītu draudus personu veselībai un dzīvībai. Tāpēc daudzās Eiropas valstīs un pilsētās ir aizliegts publiskās vietās nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju.

Liepiņš uzsver, ka patvēruma meklētāju un bēgļu jautājums no atsevišķu valstu problēmas ir kļuvis par solidaritātes un drošības izaicinājumu visām Eiropas valstīm.

Lai mazinātu iespēju šiem jautājumiem nākotnē eskalēties līdz drošības krīzēm, LRA iesaka rīkoties "laicīgi, atbildīgi un, ņemot vērā, to valstu piemēru, kuras bēgļu un patvēruma meklētāju jautājumu risināšanā jau ir uzkrāta ilggadēja pieredze". "Cilvēki no citiem pasaules reģioniem nāk ar savu kultūru, saviem ieradumiem un tradīcijām. Savukārt mūsu uzdevums ir palīdzēt viņiem pēc iespējas ātrāk izprast vietējos ieradumus un tradīcijas. Jo savlaicīgāk un skaidrāk mēs definēsim šos sadarbības noteikumus, jo mazāk iespēju būs veidoties jaunām krīzēm un drošības izaicinājumiem nākotnē," skaidro Liepiņš.

Līdz šim aizliegums personām aizklāt seju publiskās vietās ir spēkā Francijā, Beļģijā, Nīderlandē, Šveicē (Tičino kantonā), kā arī atsevišķās Itālijas un Spānijas pilsētās. Dažās Vācijas federālajās zemēs sievietēm, kas strādā sabiedriskas nozīmes darbavietās, īpaši skolās un birojos, aizliegts nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa vairākos spriedumos ir atzinusi, ka aizliegums aizklāt seju publiskās vietās nav pretrunā ar reliģisko brīvību, runas brīvību, tiesībām uz pulcēšanos, kā arī nav diskriminējošs un atbilst cilvēktiesībām. Šis aizliegums ir likumīgs, jo balstās idejā par pilsoņu kopīgu līdzāspastāvēšanu valstī, par tiesas skaidrojumu informē LRA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!