Pēc portāla „Delfi” redakcijas lūguma, valsts kancelejas komunikāciju departaments iepazīstināja ar pilnu Latvijas - Krievijas robežlīgumam pievienotās vienpusējās deklarācijas tekstu.
Latvija, parakstot līgumu ar Krievijas Federāciju par robežu, apliecina savu labo gribu veicināt labas kaimiņattiecības ar Krievijas Federāciju, un vienlaikus ar gandarījumu atzīmē Krievijas Federācijas vēlmi veidot labas kaimiņattiecības ar Latviju.

Latvija paziņo, ka ar šā līguma 1.pantu tā saprot atbilstoši līguma pielikumam dokumentēto un tehniski aprakstīto kopš 1990./1991.gada de facto funkcionējošo robežlīniju. Šī līguma vienīgais mērķis un priekšmets ir dokumentēt minēto robežlīniju, lai nodrošinātu un atvieglotu tās praktisko funkcionēšanu abu valstu iedzīvotāju, kā arī Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas savstarpējo attiecību interesēs.

Latvija nesaista šo līgumu ar plašāko jautājumu par Latvijas prettiesiskas okupācijas seku likvidēšanu. Latvija deklarē, ka šis līgums neskar, nemazina un neatņem Latvijas valstij un tās pilsoņiem starptautiskajās tiesībās, tajā skaitā 1920.gada 11.augusta Latvijas un Krievijas Miera līgumā, un atbilstoši starptautiskajām tiesībām Latvijas valststiesībās noteiktās tiesības un tiesiskās prasības.

Latvija uzsver, ka šis līgums ir abu pušu labas gribas rezultāts, kas to noskaņo optimistiski, un tādēļ tā vēlas pielikt pūles, lai abām pusēm pieņemamā veidā atrisinātu minēto jautājumu, un uz šiem pamatiem turpinātu veidot labas, uz nākotni vērstas kaimiņattiecības, kas balstās uz savstarpējo cieņu un neiejaukšanos otras valsts iekšējās lietās un būtu abu valstu interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!