Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) oktobra beigās izņemtie Latvijas skolēnu vidū populāro un Eiropā bažas par drošību radījušo gumijas cilpu "Loom Bands" paraugi atzīti par nekaitīgiem, portāls "Delfi" uzzināja PTAC.

PTAC testēja gumijas cilpu preču paraugus krāsainajiem gredzeniem "Loom Bands Colorful", rotu veidošanas komplektam "Loom bands XXL" un rotu veidošanas komplektam "Loom Bands Uni".

Ekspertīzes rezultātā patērētāju sargi neatbilstības drošuma prasībām attiecībā uz pieļaujamo ftalātu koncentrāciju neatklāja. Ftalāti tiek izmantoti plastmasas priekšmetu izstrādē, lai nodrošinātu to elastību un izturību. Izpētīts, ka ftalāti ietekmē dzīvnieku reproduktīvo veselību, tomēr to ietekme uz cilvēku organismu līdz šim nav pietiekami izvērtēta.

Joprojām notiek testēšana vienam izņemtam "Loom Bands" piekariņu modelim.

PTAC skaidro, ka testēšana veikta, saņemot Eiropas Savienības ātrās ziņošanas sistēmas (RAPEX) informāciju par četriem gumijas cilpu "Loom Bands" piekariņu modeļiem, kuru sastāvā ftalātu daudzums pārsniedz pieļaujamo.

Par neatbilstošiem gumijas cilpu modeļiem līdz šim informācija nav saņemta.

PTAC norāda, ka gumijas cilpas un to piekariņi ir rotaļlietas, kuru atbilstība ražotājam ir jānovērtē, to apliecinot ar CE zīmi. Centrs aicina patērētājus pievērst tam uzmanību un izvēlēties atbilstošas preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!