Foto: stock.xchng
Valdība otrdien, 8.septembrī, lems par grozījumiem noteikumos, kas paredz veikt papildu pārbaudes ieceļotājiem no Kaukāza un Ukrainas separātiskajām teritorijām.

Šobrīd spēkā ir noteikumi par valstīm, kuru pilsoņiem, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju, veic papildu pārbaudi. Noteikumi paredz, ka Drošības policija sadarbībā ar Satversmes aizsardzības biroju ne retāk kā reizi trijos gados pārskata noteikumos iekļauto valstu sarakstu un informē iekšlietu ministru par tajā nepieciešamajām izmaiņām.

Ņemot vērā, ka apstākļi, kas bija par pamatu, lai veiktu papildu pārbaudes vīzas vai uzturēšanās atļaujas izsniegšanai, laika gaitā ir mainījušies, specdienesti ir pārskatījuši noteikumos iekļauto valstu sarakstu un precizē to.

Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātie grozījumi noteikumos paredz izslēgt no noteikumiem Apvienotos Arābu Emirātus saistībā ar to, ka pēdējo gadu laikā valstī nav notikuši islāmistu teroristu uzbrukumi. IeM arī rosina izslēgt no noteikumu pielikuma valstu saraksta Šrilanku saistībā ar to, ka drošības situācija ir uzlabojusies un teroristu grupējumu radīto draudu līmenis ir būtiski samazinājies.

Savukārt grozījumi paredz iekļaut noteikumos Dienvidsudānas Republiku saistībā ar to, ka tā izveidojās 2011.gadā, atdaloties no Sudānas Republikas, kas jau ir iekļauta pārbaudāmo sarakstā.

Grozījumi arī paredz iekļaut valstu sarakstā Gruziju ar Abhāzijas un Dienvidosetijas teritoriju saistībā ar to, ka Gruzijas sastāvā esošajās Abhāzijas un Dienvidosetijas separātistu kontrolētās teritorijās netiek nodrošināta centrālās varas pārvalde un tajās joprojām darbojas nozīmīgs skaits kaujinieku.

Tāpat IeM rosina aktualizēt noteikumos iekļauto valstu sarakstā norādītās Krievijas teritorijas ar Kabarda-Balkārijas Republiku, Karačaja-Čerkesijas teritoriju un Ziemeļosetiju saistībā ar to, ka islāmistu teroristu darbība minētajos reģionos joprojām ir salīdzinoši liela un tajās šobrīd darbojas nozīmīgs skaits kaujinieku.

IeM arī rosina sarakstā ieļaut Mali Republiku saistībā ar to, ka drošības situācija valstī ir būtiski pasliktinājusies.

IeM uzskata, ka jāiekļauj sarakstā arī Ukraina ar Krimas Autonomo Republiku, Luhanskas un Doņeckas teritorijām saistībā ar to, ka Ukrainas sastāvā esošajās Krimas Autonomās Republikas, atsevišķas Luhanskas un Doņeckas apgabalu teritorijās netiek nodrošināta centrālās varas pārvalde. Krima atrodas faktiskā Krievijas kontrolē.

Savukārt Luhanskas un Doņeckas apgabalu teritorijā ir faktiski izveidota starptautiski neatzīta separātistu pārvalde, un te šobrīd darbojas nozīmīgs skaits kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!