Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) oficiālās vizītes Austrālijā laikā Latvijas tautieši Austrālijā interesējas, kā plānotais valsts aizsardzības dienests skars dubultpilsoņus.

Ārlietu ministrijā informēja, ka ministrs aicināja tautiešus iesaistīties diskusijā par dienesta izveidi, lai lēmumi, kas tiks pieņemti, būtu izsvērti un pamatoti.

Rinkēvičs no 5. līdz 7. augustam viesojās latviešu kopienās Adelaidē, Melburnā un Sidnejā, un tiekoties ar Austrālijā dzīvojošajiem latviešiem, ministrs informēja par aktualitātēm Latvijā, īpaši uzsverot izaicinājumus, ko radījis Krievijas izraisītais karš Ukrainā.

Tautiešus interesēja plašs jautājumu loks, tostarp drošības situācija Latvijā, NATO valstu papildu spēku mobilizēšana alianses austrumu atbalstam, palīdzība Ukrainai, cīņa pret dezinformāciju un sankciju ietekme uz Krieviju.

Vizītes laikā Rinkēvičs tikās arī ar Dienvidaustrālijas pavalsts premjeru Pīteru Malinausku, lai apspriestu drošības situāciju Baltijas jūras reģionā saistībā ar Krievijas izraisīto karu, kā arī atbalsta iespējas Ukrainai. Rinkēvičs izteica cerību, ka vēstniecības atvēršana Kanberā veicinās ekonomiskos sakarus arī ar Dienvidaustrālijas pavalsti, īpaši uzsverot informācijas tehnoloģiju jomu. Ministrs un premjers bija vienisprātis, ka sadarbības veicināšanai būtisku pienesumu sniegs Eiropas Savienības Brīvās tirdzniecības nolīgums ar Austrāliju.

Tāpat arī Rinkēvičs tikās ar Dienvidaustrālijas senatoru Saimonu Birmingemu, ar kuru tika apspriesti Krievijas kara Ukrainā radītie izaicinājumi ne tikai Eiropā, bet arī ietekme uz drošības un ekonomisko situāciju Indijas un Klusā okeāna reģionā un globāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!