Foto: LETA
Latvijas Televīzijai (LTV) būs jāmaksā simts latu sods par to, ka žurnālists Kārlis Streips raidījumā "Skats no malas" lietoja rupju vārdu, žurnālistus par Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu informēja padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Savukārt LTV vadība vērtēs iespēju šo naudas summu piedzīt no žurnālista.
"Padomes lēmums bija vienbalsīgs – uzlikt simts latu par to, ka 19.septembrī raidījumā "Skats no malas" tika lietots rupjš, necenzēts izteiciens, kas ir likuma pārkāpums," sacīja Buceniece.

Par šādu soda mēru padome izšķīrusies, jo tas sabiedriskajai televīzijai esot pirmais šāds pārkāpums un tā pārkāpumu atzina. "Varēja uzlikt arī 1500 latu naudas sodu, taču ir vainu mīkstinoši apstākļi," norādīja Buceniece.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots apliecināja, ka sodu maksās, jo juridiskais pants esot piemērots precīzs un, viņaprāt, to nevar apstrīdēt.

"Lūgšu juristiem izanalizēt, ja būs iespēja vērsties regresa prasībā, tad noteikti," atbildēja Kots uz jautājumu, vai šīs nauda tiks piedzīta no žurnālista vai maksās televīzija.

LTV ģenerāldirektors neuzskata, ka lēmums par Streipa atlaišanu bijis pārsteidzīgs un
LTV zaudējusi vēl vienu ētera seju.

"Nevaru pieņemt, ka sabiedriskā medija telpā, dzīvajā ēterā, kur sēž trīs sievietes, vīrietis kaut ko tādu var atļauties. Kādu mēs kultūru sāksim rādīt? Vai medijs ir sadzīve, iela? Tā nav aiziešana, kas skar šo autoru. Tā ir principiāla ģenerāldirektora nostāja pateikt, ka vārda izpausmei ir robežas un kultūra jāievieš arī valstī un dzīvajā ēterā," pastāstīja Kots.

Pēc viņa vārdiem, tas esot Streipa ziņā, vai kādreiz viņš varētu atgriezties darbā Latvijas Televīzijā.

"Tas ir saistīts tikai ar viņu. Ja viņš skaidri un gaiši apzināsies un atzīs, ka viņš ir pārkāpis valodas kultūru, ja viņš būs iniciators un nāks uz sarunu, tad varam runāt par iespējamām tālākām darbībām. Tas nav ar mani saistīts. Es ar viņu nekomunicēšu," sacīja Kots.

Jau ziņots, ka žurnālists Streips žurnālistu diskusijā, komentējot pēcvēlēšanu situāciju, lietoja vārdu 'mauka', par ko viņš tika atlaists no darba un raidījums likvidēts.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) iestājās pret rupjību lietošanu, taču uzskatīja, ka tas ir pārāk bargs sods. LŽA paziņoja, ka atlaišana un raidījuma slēgšana viena vārda dēļ ir nesamērīga un neadekvāta reakcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!