Foto: morgueFile

Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots apsveic Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes otrdien pieņemto lēmumu par jauna sabiedriska medija veidošanu.

Savukārt Latvijas Radio ģenerāldirektors Jānis Siksnis ir atturīgāks, tomēr pagaidām nenāks klajā ar radikāliem paziņojumiem, ka vienota medija izveidi neatbalsta, noskaidroja aģentūra BNS.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) otrdien atbalstīja radio un televīzijas apvienošanu, nākotnē izveidojot jaunu sabiedrisko mediju. NEPLP otrdien pabeidza darbu pie koncepcijas, kas ietver trīs iespējamos variantus turpmākai Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas darbībai, un par labāko uzskatīja jauna medija izveidi, sākot abu mediju konverģenci. Koncepcija tiks nodota Kultūras ministrijai, kas to virzīs izskatīšanai valdībā.

Latvijas Radio iepriekš iebilda pret apvienošanu un arī tagad uzskata, ka labāks būtu cits variants, kura dēļ, iespējams, mediji paši nonāktu pie viedokļa, ka labāk ir strādāt kopā. Tomēr Siksnis pagaidām atturējās no kategoriska viedokļa paušanas, bet norādīja, ka pagaidām nav zināmas detaļas un praktiskie soļi, kā notiks jauna medija veidošana.

"Šo variantu var īstenot tikai tad, ja tam tiek radīta jauna māja, jo citādi tas vienkārši nevar strādāt. Jo kā var būt pilnīgi redakcionāli apvienots medijs, kas fiziski atrodas tālu viens no otra. Mūsu variants paredzēja, ka ejam pakāpeniski, bez liela stresa, sākot veidot interneta platformu, varam kopīgi veidot ētera produktus, ko neesam darījuši līdz šim, jo tas nelikās svarīgi. Šādā veidā varam pārliecināties, kas mums ir organiski kopīgs un kas nav. Var jau būt, ka pēc diviem gadiem paši nonākam līdz tam, ka labāk ir jaunā smukā māja kopā. Tas nebūt nav izslēgts," komentēja Siksnis.

Viņš norādīja, ka mēģinās pārliecināties, ka "mūsu variants ir labāks, ka tas dod visus tos pašus labumus, ko otrais variants, tikai lēnāk, uzmanīgāk, bet galvenais – bez liekiem satricinājumiem".

"Pret ko mēs būtu gatavi protestēt diezgan skaļi, ja, balstoties uz šo dokumentu, tiek pieņemts lēmums apvienot radio un televīziju, nepiešķirot tam būtiski lielākus līdzekļus. Te ir tā lieta – ja mūs saliek kopā, kādi esam pašlaik, neko jaunu un būtiski labāku nevaram radīt, bet ir risks, ka tiek noārdīts tas nelielais labums, kas mums tagad ir," uzskata sabiedriskās raidorganizācijas vadītājs.

NEPLP pieņemto lēmumu apsveic Kots, bet arī viņš uzsver finanšu jautājumu un piebilst, ka turpmākajā posmā būtiskākais jaunā sabiedriskā medija izveides procesā būs politiķu rokās – vai valdība būs vienisprātis ar NEPLP par tā izvēlēto scenāriju sabiedrisko mediju nākotnei.

"Tagad ir ļoti svarīgi, kā būs ar politisko izšķiršanos, vai politiķi atbalstīs šādu padomes lēmumu un, ja atbalsta, jāsāk strādāt pie investīciju projekta un nākotnes sabiedriskā medija budžeta pārstrādes. Tie ir lieli darbi, bet par padomes lēmumu ir liels prieks, ka tas izteikts jau divkārt," sacīja LTV vadītājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka NEPLP atbalstījusi Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanu, nākotnē izveidojot jaunu sabiedrisko mediju.

NEPLP otrdien pabeidza darbu pie koncepcijas, kas ietver trīs iespējamos variantus turpmākai Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas darbībai, un par labāko uzskatīja jauna medija izveidi, sākot abu mediju konverģenci. Koncepcija tiks nodota Kultūras ministrijai, kas to virzīs izskatīšanai valdībā.

Jauna medija izveide šajā variantā notiek pakāpeniski līdz 2018.gadam.

Patlaban Latvijas Radio un Latvijas Televīzija darbojas kā atsevišķi uzņēmumi, tie arī atrodas atšķirīgās ēkās un vietās.

Padomes pārstāvis Gints Grūbe aģentūru BNS informēja, ka nākamais posms ir pasūtīt detalizētu izpēti, cik jauna sabiedriska medija izveide varētu maksāt. "Ja tiek paredzēts šogad finansējums no valsts, tad detalizētas analīzes veikšana un finanšu aprēķini tiks sākti jau šogad trešajā ceturksnī," teica Grūbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!