Lielākā daļa no 928 Latvijas autoceļu tīklā esošajiem tiltiem ir sliktā vai kritiskā stāvoklī, un to izlabošanai nepieciešami Ls 10 miljoni gadā, liecina Satiksmes ministrijas (SM) apkopotā informācija.
Saskaņā ar SM pētījumu no visiem tiltiem 59% jeb 545 tiltu tehniskais stāvoklis vērtējams kā slikts, ar tendenci strauji pasliktināties. Kā liecina SM aprēķini, lai nepasliktinātu bīstamo situāciju tiltu tīklā, to rekonstrukcijā nekavējoties jāiegulda vismaz Ls 10 miljoni gadā, turklāt visi rekonstruējamie un jaunbūvējamie tilti jāprojektē darbam 80-100 gadu posmā.

18% jeb 172 tiltu tehniskais stāvoklis patlaban vērtējams kā kritisks, jo šiem tiltiem pilnīgi vai daļēji sagruvušas brauktuves konstrukcijas, bojāti balsti un laidumus pārsedzošās konstrukcijas. 7% jeb 68 tiltiem ir ieviesti tehniskās ekspluatācijas ierobežojumi - slodzes, brauktuves gabarīti, braukšanas ātrums un distance.

Apmierinošs tehniskais stāvoklis patlaban ir tikai 23% jeb 211 tiltiem, bet 8% jeb 72 tilti ir rekonstruēti. Kopumā no visiem tiltiem 874 ir no dzelzsbetona, 21 - no tērauda, 14 tilti būvēti no akmens, bet 19 tilti - no koka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!