Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā, 15 jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) identificējuši Krievijas bruņoto spēku izlūkkuģi "Sibiryakov", informē NBS.

Latvijas ekskluzīvā ekonomiskā zona ir Baltijas jūras ūdeņi rajonos, kas atrodas aiz Latvijas teritoriālās jūras robežām un sniedzas līdz starptautiskajos līgumos noteiktajām robežām.

Vēstīts, ka šogad Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā vai virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri, tāpat kā pagājušajā gadā, pamanīti gan Krievijas karakuģi, gan lidmašīnas.

Pērn Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi bija pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!