Foto: DELFI
Iespējamo provokāciju novēršanai biedrība "Latvijas ukraiņu kongress" aicina svētdien, 16.martā, kad paredzēts referendums par Krimas pievienošanos Krievijai, Latvijā nerīkot ielu akcijas, nepiedalīties tajās, kā arī neizmantot publiskās vietās Ukrainas simboliku vai valsts karogu.

Biedrība šādi aicina rīkoties, lai novērstu iespējamas provokācijas, teikts "Latvijas ukraiņu kongresa" paziņojumā presei.

"Latvijas ukraiņu kongress" vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz to, ka šāds referendums ir pretrunā gan ar Ukrainas konstitūciju, gan starptautiskajām normām un tamdēļ ir uzskatāms par nelikumīgu. Šādu atzinumu ir sniegusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, kā arī Eiropas un ASV vadošās amatpersonas.

Neleģitīmais referendums Krimā notiks apstākļos, kad Ukrainas masu mediju kanāliem ir traucēta darbība un teritoriju kontrolē Krievijas karaspēks, atzīmēts paziņojumā.

"Ņemot vērā intensīvo Krievijas Federācijas kampaņu, kas vērsta uz Ukrainas valdības diskreditāciju, kā arī Latvijas drošības dienestu paustos brīdinājumus par augstajiem drošības riskiem un apdraudējumiem no radikāļiem, kas sagaidāmi 16.martā Rīgā, Latvijas ukraiņu kongress aicina domubiedrus Latvijā minētajā datumā nerīkot ielu akcijas un nepiedalīties tajās, kā arī neizmantot publiskās vietās Ukrainas simboliku vai valsts karogu, lai novērstu iespējamas provokācijas," norāda paziņojuma autori.

Jau vēstīts, ka Rīgā 16.martā gaidāmi vairāki ar latviešu leģionāru atceres dienu saistīti pasākumi, kuros piedalīsies pretēju viedokļu paudēji. Drošības policija norāda, ka šogad 16.martā gaidāmi augstāki drošības riski un uz pasākumiem Rīgā varētu ierasties arī radikāli noskaņotas personas no ārvalstīm.

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks skaidroja, ka drošības riski šogad ir augstāki un tam par iemeslu ir notikumi Ukrainā un pieteiktie antifašistu pasākumi Rīgā.

Kopumā 16.martā plānoti četri pasākumi - biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa pēc dievkalpojuma Doma baznīcā no plkst.11 līdz 13 dosies gājienā cauri Vecrīgai, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa, godinot latviešu leģionāru piemiņu. "Daugavas Vanagiem" pievienosies arī biedrība "Gustava Celmiņa centrs".

Valdība aicinājusi iedzīvotājus nepiedalīties šajos pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!