Foto: AFP/Scanpix
Bulgārija, Čehija, Kanāda, Igaunija, Somija, Īrija, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Rumānija, Zviedrija, Ukraina, Lielbritānija un ASV neatzīst Gruzijas Abhāzijas reģionā, Suhumi, 2019. gada 25. augustā notikušo tā dēvēto prezidenta vēlēšanu likumību un vēlēšanu rezultātus, tā par valstu kopīgo paziņojumu portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

"Tāpat mēs neatzīstam par likumīgām Gruzijas Chinvali reģionā/Dienvidosetijā 2019. gada 9. jūnijā notikušās tā dēvētās parlamenta vēlēšanas. Mēs atkārtoti apliecinām pilnīgu atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei un suverenitātei tās starptautiski noteiktajās robežās," minēts paziņojumā.

"Mēs vēlreiz aicinām Krieviju izpildīt visas savas saistības, kas izriet no 2008. gada pamiera līguma, tostarp atvilkt karaspēku uz pirmskonflikta pozīcijām un nodrošināt brīvu piekļuvi konflikta reģioniem humānās palīdzības sniegšanai, kā arī atsaukt Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu atzīšanu par neatkarīgām valstīm," norādīts paziņojumā.

Abhāzija PSRS laikā bija autonoms Padomju Gruzijas reģions. Pēc PSRS sabrukuma starp gruzīniem un abhāziem izcēlās konflikts, kura laikā Gruzija zaudēja kontroli pār lielāko daļu Abhāzijas.

2008. gada augustā Krievijas-Gruzijas kara laikā Abhāzijas spēki karoja pret Gruziju un Krievija atzina separātiskā reģiona neatkarību. Gruzijas parlaments Abhāziju atzina par Krievijas okupētu teritoriju.

Vairums pasaules valstu Abhāziju uzskata par Gruzijas daļu. Reģiona neatkarību līdzas Krievijai ir atzinusi Venecuēla, Nikaragva, Nauru un Sīrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!