Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvija, līdzīgi kā Amerikas Savienotās Valstis (ASV), savu ekonomisko izaugsmi saista ar jaunām tehnoloģijām un inovatīviem risinājumiem, atklājot pirmo trīs Baltijas valstu un ASV biznesa samitu Vašingtonā, atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Ciešā sadarbībā ar ASV šos mūsu izvirzītos mērķus varēsim sasniegt ātrāk. Par to liecina jau līdz šim paveiktais – Rīgā atvērtais Ziemeļeiropas Inovāciju centrs sniedz mums iespējas plecu pie pleca strādāt, lai ne tikai radītu jaunus tehnoloģiskos risinājumus, bet arī sniegtu pamatu to plašākai izmantošanai tautsaimniecībā," uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka jau šobrīd ASV strādā dažādu nozaru Latvijas uzņēmēji. "Tādi Latvijas uzņēmumi kā "Valmieras stikla šķiedra" un "Printful" ir izveidojuši savas pārstāvniecības ASV Kalifornijā, Džordžijā un Ziemeļkarolīnā. Man ir gandarījums, ka arvien vairāk uzņēmēji uzdrošinās ienākt ASV tirgū, lai meklētu jaunus attīstības virzienus un sniegtu savu ieguldījumu Latvijas un ASV ekonomikas attīstībai," atzīmēja prezidents.

Kā ziņots, Valsts prezidents pirmdien devās darba vizītē uz ASV. Vizītes ietvaros viņš kopā ar Igaunijas un Lietuvas prezidentēm tikās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

ASV nepievils Baltijas valstis, tikšanās laikā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem otrdien Baltajā namā teica Tramps. Tramps slavēja spēcīgo draudzību, kas valda starp Baltijas valstīm un ASV. "Mēs esam priecīgi par iespējām sadarboties dažādās nozarēs," teica Tramps.

Viņš arī uzteica Baltijas valstu tēriņus savai aizsardzībai un dalību cīņā pret teroristisko grupējumu "Daesh" uzsverot, ka "neliksimies mierā līdz "Daesh" būs iznīcināts".

Baltijas valstu un ASV prezidenti otrdien arī apstiprināja deklarāciju par godu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valstiskuma simtgadei un partnerības nostiprināšanai. Tajā cita starpā atgādināts par Baltijas valstu un ASV ''dzelžaino apņemšanos ievērot Ziemeļatlantijas līguma 5. pantu''.

Tāpat deklarācijā teikts, ka "Igaunija, Latvija un Lietuva turpinās modernizēt savus bruņotos spēkus, lai uzlabotu sadarbspēju ar ASV un citiem NATO sabiedrotajiem, kā arī stiprinātu savas teritoriālās aizsardzības spējas, izpildot savas Ziemeļatlantijas līguma 3. pantā noteiktās saistības".

Saskaņā ar deklarāciju ASV plāno turpināt periodisku spēku izvietošanu Baltijas valstīs, lai stiprinātu atturēšanās politiku un katalizētu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centienus attīstīt savu valstu aizsardzību. Tāpat ASV ir apņēmušās palīdzēt visām trim Baltijas valstīm uzlabot militāro gatavību un kapacitāti, nodrošinot pastāvīgu palīdzību drošības jomā.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, pēc biznesa samita Vašingtonā Vējonis plāno apmeklēt Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām "Facebook" un "Google".

Darba vizītes laikā plānots LIAA pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Darba vizītes ASV noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Latvijas simtgadei veltīto Nacionālās Basketbola līgas spēli starp "New York Knicks" un "Milwaukee Buck".

Vējonis līdz 7. aprīlim uzturēsies ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!