Foto: DELFI

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) telefonsarunā ar Francijas Eiropas lietu ministri Amēliju de Monšalēnu šodien pārrunāja situāciju cīņā pret Covid-19 abās valstīs, kā arī uzsvēra koordinētas Eiropas Savienības (ES) rīcības un ambiciozas ES ekonomiskās atbildes nozīmi, apstiprināja Ārlietu ministrija.

Rinkēvičs pateicās Francijai par atbalstu Latvijas valstspiederīgo repatriācijā. Francijas un Latvijas ministri uzsvēra ciešas sadarbības un koordinācijas nozīmi ES līmenī, īpaši atceļot ierobežojumus, kontroli uz robežām un atjaunojot pārrobežu pasažieru kustību.

Ministri bija vienisprātis, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk vienoties par ambiciozu ES daudzgadu budžetu un Atveseļošanās fondu, lai solidāri atbalstītu dalībvalstu ekonomiku atjaunošanu.

Rinkēvičs uzsvēra Kohēzijas politikas, Kopējās lauksaimniecības politikas un lielu ES pārrobežu projektu kā "Rail Baltica" nozīmi ekonomikas atjaunošanā. Abu valstu skatījumā klimata un digitalizācijas jautājumi saglabā nozīmīgu lomu ES ekonomikas atveseļošanās procesā.

Tāpat ministri uzsvēra, ka ar Covid-19 saistītajiem ierobežojošajiem pasākumiem jābūt īslaicīgiem un tie nedrīkst tikt izmantoti, lai apdraudētu cilvēku pamattiesības un tiesiskumu.

Rinkēvičs arī uzsvēra, ka Latvijai un Francijai ir liels potenciāls attīstīt sadarbību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sektorā. Puses pauda atbalstu kopējām iniciatīvām šajā jomā, piemēram, mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanā valodu tehnoloģijās vai izstrādājot un ieviešot Covid-19 kontaktu mobilās lietotnes.

Abi ministri uzsvēra, ka lietotnēm jāievēro ES datu un privātuma prasības, kā arī jābūt savietojamām visās ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!